Jakter på den perfekte lyden

Framtida er digital, mener mannen bak verdens mest legendariske platespiller.

i LEGENDARISK: Den ser kanskje enkel og beskjeden ut, men en fullspekket Linn Sondek LP12 koster like mye som en småbil. Her blir en eldre modell oppgradert for en kunde. Foto: Jan Omdahl
i LEGENDARISK: Den ser kanskje enkel og beskjeden ut, men en fullspekket Linn Sondek LP12 koster like mye som en småbil. Her blir en eldre modell oppgradert for en kunde. Foto: Jan Omdahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Glasgow (Dagbladet): Hva er egentlig god lyd? Ifølge Ivor Tiefenbrun, grunnlegger av den skotske hi-fi-produsenten Linn, handler det om toneleie, rytme og timing. Det er utstyrets evne til å bringe deg inn i musikken som definerer lydkvaliteten, ikke de tekniske spesifikasjonene.

Slikt er kontroversielt i en bransje med mange og sterke meninger om kriterier for kvalitet. Det er også en overraskende intuitiv tilnærming for en fabrikk drevet av ingeniører. Men skottene har solid bakgrunn for egne meninger. Med den legendariske platespilleren Sondek LP12, cd-spilleren CD12 og de siste årene en serie nettverksspillere i toppklassen på merittlisten, er Linn en av verdens mest seriøse og tradisjonsrike produsenter av hi-fi-utstyr.

Dagbladet reiste til Skottland for å lære mer om jakten på den perfekte lyden, og for å spørre mannen bak en av verdens beste platespillere om framtida til analog lyd i en digital tid.

Å BESØKE Linn-fabrikken utenfor Glasgow er litt som å besøke en italiensk sportsbilfabrikk, bare med dårligere mat og klima. Her, i et bygg tegnet av den verdenskjente arkitekten Richard Rodgers, er det ingeniørene og designerne som råder grunnen sammen med dyktige håndverksarbeidere. Noen har jobbet her i mer enn 30 år, og yrkesstoltheten lyser i ansiktet på alle vi snakker med. Her bøyes aluminiumskabinettene for hånd, eller freses ut av hele stykker aluminium. Alt er designet av selskapets egne designere. Alle kretskort tegnes og monteres i fabrikken. Hver eneste linje kode i de digitale produktene er skrevet av selskapets egne utviklere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer