Jakter på Ellings mor

I går bevilget Norsk Filmfond sju millioner kroner til en ny film om Elling. Filmen får premiere jula 2003, og Eva Isaksen skal regissere. Nå starter hun jakten på Ellings mor.

Det er klart for oppfølgeren til kjempesuksessen «Elling», og innspillingen starter i mars 2003. Regissøren fra den forrige Elling-filmen, Petter Næss, har takket nei til en ny. Nå tar Eva Isaksen jobben med oppfølgeren.

- Det er jo på en måte en nasjonal kulturskatt, så det er klart jeg kjenner presset, men jeg fungerer også best under press.

Leter etter mor

770000 nordmenn fikk med seg den Oscar-nominerte filmen på kino. Tittelen på den nye filmen blir «Mors Elling», og handlingen baserer seg på de to første bøkene om Elling, skrevet av Ingvar Ambjørnsen. Mest skal hentes fra boka «Fugledansen», hvor Elling lever et stille tosomhetsliv med mor i en borettslagsleilighet.

- Vi begynner å lete etter mor om et par uker, sier Alveberg, som også regner med at Per Chr. Ellefsen fortsetter som Elling, selv om det ennå ikke er avklart om han får permisjon fra teatret.

Slipper å pantsette

For å lage den første filmen om Elling måtte produsent Dag Alveberg pantsette sitt eget hus for å skaffe finansiering. Det slipper han denne gangen. Med halvparten av budsjettet fra Norsk Filmfond er han godt på vei.

- Resten finansieres med private midler, men denne gangen behøver jeg heldigvis ikke å stille huset mitt til disposisjon.

Den forrige filmen har foreløpig gitt et overskudd på sju millioner kroner.

Alveberg har sikret seg rettigheter og godkjennelse fra Ambjørnsen til å lage i alt tre filmer om Elling. Ambjørnsen blander seg ikke inn på manussida. Det tar Axel Hellstenius seg av, som i den forrige filmen.

Eva Isaksen har lang erfaring som både spillefilmregissør og regissør av tv-dramatikk, særlig for NRK, hvor hun har stått bak seriene om «Nini» og «Sejer» . Hun har laget filmene «Døden på Oslo S» , «Det perfekte mord» , «Over stork og stein» og «Cellofan med døden til følge» .

- Glad og stolt

Dermed er Isaksen tilbake i Ingvar Ambjørnsens univers. «Døden på Oslo S»-filmene var basert på Ambjørnsens ungdomsromaner om Pelle og Proffen. Akkurat nå legger hun siste hånd på en ny runde med «Sejer» for NRK.

- Jeg synes det er kjempegøy å kunne komme tilbake til filmbransjen etter fire år med «Sejer». Å jobbe med stoffet til Ingvar og Axel er jeg stolt og glad for, sier Eva Isaksen.

Hvem som skal spille Ellings mor, vil hun ikke spekulere om.

KLAR FOR OPPFØLGER: Eva Isaksen er tilbake i Ingvar Ambjørnsens univers. Hun har tidligere laget filmene om Pelle og Proffen, nå skal hun lage oppfølgeren til «Elling».