Jakter på EU-millioner

GRIMSTAD (Dagbladet): Kajsa Næss og Lise Fearnley er norske deltakere i den store høstjakta på euro-millioner til animasjonsfilm. Deres filmatisering av diktboka «Sa mor» skal vurderes av Europas største TV-selskaper.

Næss og Fearnley driver selskapet Mikrofilm sammen. Nå har de kommet gjennom nåløyet til Cartoon Forum i EUs medieprogram, og får reise til Hellas i september for å legge fram sine saker for en samling av 150 pengesterke TV- og filmselskaper.

Går det som jentene håper på, blir en eller flere av de 150 så imponert at de blar opp tilstrekkelig med millioner til at animasjonsserien kan lages ferdig.

Ny teknikk

Etter å ha vist første episode for NRK og Sveriges Television, har Næss og Fearnley fått verdifulle godord og støtte, men det de trenger er altså penger. De ber ikke om mye:

- Nei da, bare tre og en halv million.

Og det er slett ikke mye, når det de får ut av pengene er en serie med 26 episoder på halvannet minutt hver. Det er likevel ikke noe lettlaget produkt Næss og Fearnley er i gang med:

I stedet for å tegne eller modellere figurer, bruker de levende skuespillere som de fotograferer gjentatte ganger med små forskjeller i munn- og kroppsbevegelser; bildene tas med et vanlig fotografiapparat - 800 vanlige papirbilder til hver episode - som så klippes i stykker, så personene kan plasseres i en tredimensjonal dekorasjon og filmes igjen i ett og ett bilde med filmkamera; akkurat slik man gjør det med tegnefilm.

Skikkelig stilig

- Så hvorfor ikke tegne i stedet for å bruke levende modeller?

- Jeg kan ikke tegne, sier Fearnley.

- Dere kunne jo bare brukt filmkamera ved første opptak, så hadde dere sluppet all denne dobbeltfotograferingen?

- Da blir det jo ingen animasjonsfilm.

- Nei, hvorfor gjøre det enkelt...?

- Det blir skikkelig stilig, altså, og vi har aldri sett det gjort på denne måten før. Det vanskeligste er å få mors munnbevegelser - mens hun stryker klær - til å stemme overens med innholdet i diktene.

Og innholdet i diktene til Hal Sirowitz, så suksessrikt oversatt til norsk av Erlend Loe, er en strøm av formaninger fra en overbeskyttende mor til sin unge sønn.

TIL HELLAS: Kajsa Næss og Lise Fearnley (t.h.) startet sin filmkarriere sammen på kortfilmfestivalen i Grimstad i 1994. Nå er de på vei ut i Europa sammen med sine oppfinnsomme animasjoner.