Jakter på Gud

Uvanlig og tankevekkende dokumentar.

Finnes Gud? Med det som utgangspunkt dro den danske regissøren Jon Bang Carlsen ut på leting.

Egentlig høres det dumt ut. En dansk regissør går rundt i Sør-Afrika og stiller naive, men vanskelige spørsmål som «Hvem er Gud?» og «Er Gud en mann eller en kvinne?». Det virker både banalt og filmskoleaktig, men faktisk er det ganske effektivt. For det kommer mange gode svar fra de spurte, ikke minst når regissøren beveger seg inn i et stort fengsel i Cape Town.

Der er de innsatte glødende opptatt av begreper som nåde, tilgivelse og synd, og mange er revet med av en liten vekkelsesbølge bak murene. Dette er folk som sitter inne for brutale forbrytelser som drap og voldtekt og ran, harde menn som er merket av livet. Men de er også søkende, og på jakt etter en mening med livet, en trygghet i tilværelsen, som de finner i et kristent brorskap.

I tillegg tvinger Carlsen sine sønner og deres kamerater til å svare på hvem Gud er, med overraskende resultater. Han konfronterer også buss-sjåfører, sikkerhetsvakter og - det skulle nesten bare mangle - en prest med sine religiøse funderinger. En annerledes dokumentar, som garantert setter tankene i sving.