Jakter på mektig bokdirektør

Bok-Norges kanskje viktigste direktørstilling ble ledig like før helga, da forlagsdirektør Astrid de Vibe i Gyldendal kunngjorde sin avgang. Nå er forlagsdirektør Geir Mork på jakt etter etterfølgeren.

På fredag ble det kjent at forlagsdirektør Astrid de Vibe i Gyldendal har sagt opp. Avgangen har vært «planlagt over en tid», sier administrerende direktør Geir Mork til Dagbladet. Men verken de Vibe eller Mork vil svare på om oppsigelsen har noe å gjøre med Gyldendals svake resultat i fjor.

Allerede i går startet jakten på etterfølgeren: En ny sjef kan være på plass før påske.

En milliard

Gyldendal er et børsnotert konsern, og passerte i fjor én milliard kroner i omsetning for første gang i forlagets 75-årige historie.

Det gjør Gyldendal til det største og mektigste forlagshuset i Norge. Astrid de Vibe har innehatt den kanskje viktigste direktørtittelen i Norge når det gjelder norsk og oversatt skjønnlitteratur. Dokumentaravdelingen har også sortert under henne. Hun har hatt stillingen i fem år.

Tjener mindre

Problemet for Gyldendal nå er at de stadig tjener mindre penger på tradisjonell forlagsdrift, det vil si bokutgivelsene. Omsetningen øker, men resultatene uteblir.

Tallene for 1999 i avdelingen for norsk og oversatt skjønnlitteratur er ennå ikke offentliggjort. Men tendensen kom fram allerede i fjor: i 1998 omsatte Astrid de Vibes avdeling for 61 millioner, året før for 82 millioner, altså en nedgang på over 20 millioner kroner.

Hvem er på Morks liste?
Hvem er på Morks liste? Vis mer

Knapp de Vibe

Fredag arrangerte Gyldendal et allmøte for de ansatte der det ble informert om at de Vibe har sagt opp. Samme dag mottok forlagets forfattere et brev der de ble orientert om de Vibes avgang. De ble også orientert om at ingen andre enn de Vibe og Mork skulle kommentere saken. Men både Mork og de Vibe nekter å kommentere oppsigelsen.

- Dette har jeg ingen kommentar til, sier Astrid de Vibe til Dagbladet.

- Har det noe med Gyldendals svake resultat å gjøre?

- Jeg har sagt opp, og det er alt jeg vil si.

«Sånn som skjer»

- Det er hun som har sagt opp. Det er sånt som skjer her i verden. Men vi skilles som gode venner, sier Geir Mork.

Heller ikke han vil si om dette har noe med Gyldendals svake resultater å gjøre.

- Har det vært noen konflikt?

- Nei. Vi arbeider godt sammen.

Før påske?

Allerede før påske kan det, etter det Dagbladet forstår, være en ny sjef på plass etter de Vibe.

- Vi skal ha et litterært menneske. Jeg ønsker å legge vekt på forleggeri og vil også styrke Gyldendal redaksjonelt. Vi har en «short-list» hvor det står en del navn som er aktuelle. Vi har planlagt dette over en tid, sier Geir Mork.

- Dere har altså planlagt de Vibes egen oppsigelse?

- Du får ikke meg til å si noe mer om dette.

NAVN PÅ BLOKKA: Geir Mork har en kort liste med kandidater.