Jakter på noe nytt

Premiereklare Maria Bonnevie har lagt et hektisk år bak seg. Til våren venter teateret, men først er det jul med familien i Oslo.

- Nei, jeg husker ikke når jeg var her sist. Det er lenge siden..., men det var om sommeren, og jeg badet der borte, sier Maria Bonnevie og peker.

Vi har tatt turen ut til strendene på vinterstille Bygdøy, et filmklipp fra Oslo sentrum. I dag bader ingen andre enn en ensom strand i sola. En og annen turgåer lufter hunden.

Sist vi møttes var i mai, i 25 varmegrader på en strand i Cannes. Hundrevis av fotografer løp forbi jaktende på actionhelten Jackie Chan.

Åpen framtid

Men nå siger julefreden innover Oslofjorden, og Maria har juleferie hos mamma i sin barndoms by. Det har vært et hektisk år både på og utenfor lerretet. Marias framtid er ganske åpen. Akkurat nå er hun ferdig med å spille inn sin tredje film i år. På nyåret skal hun tilbake på Dramaten i Stockholm, og det blir teaterjobbing fram til neste sommer. Lenger enn det har hun ikke tenkt.

- Jeg vet ikke hvordan livet blir. Kanskje flytter jeg hjem en dag. Jeg tar en dag av gangen. Men jeg savner Norge ganske ofte. Og jeg har lyst til å reise litt mer rundt. Vestlandet og Nord-Norge kanskje, sier Maria som tilbrakte hele sommeren på ferie i Norge i år. Blant annet på Nøtterøy med gode venner.

- Men det er jo i Stockholm jeg har jobb. Jeg er jo fast ansatt på Dramaten.

- Men man sier kanskje ikke opp en fast jobb?

- Tanken har slått meg.

Svensk løssalgspresse har det siste året skrevet mye om hennes forhold til den svenske skuespilleren Mikael Persbrandt, som nå er over, og om huset som de nå skal selge i Stockholms skjærgård.

- Ønsker du å si noe om det som har blitt skrevet?

- Nei

Dansk Oscar-kandidat

Når vi møter henne, er det den premiereklare filmen «Reconstruction» hun vil snakke om. Den har norsk premiere 2. juledag, og er signert den danske regidebutanten Christopher Boe. Filmen er også danskenes bidrag til neste års Oscar-utdeling

Filmen har fått drøssevis av priser på festivaler siden verdenspremieren i Cannes i mai.

Maria spiller hovedrollen, eller hovedrollene - filmen er et konstruert univers - og hun spiller to kvinner som forholder seg til den samme mannlige hovedpersonen, fotografen Alex. På nyåret er hun også aktuell her hjemme i den svenske «skilsmissefilmen» «Mamma, pappa, barn».

Tvinges til å tenke

- «Reconstruction» handler om vanskelige valg man tar i forhold til kjærligheten. Hva er ekte nærhet, og hva er flukt? Da jeg leste manuset, syntes jeg temaet var veldig spennende. Hva skjer i møter mellom mennesker, hva er det å være nær? Er et møte bare å speile seg i hverandre - å søke bekreftelse?

- Har du noe svar?

- Nei, og filmen stiller nok flere spørsmål enn den gir svar. Man blir tvunget til å tenke. Men for meg personlig har dette vært en viktig film å gjøre, og den har betydd mye. Den har et tema som er viktig for meg. Jeg liker film når den blir større enn livet selv.

Jakter på kjærligheten

Filmen følger Alex og den ene av Marias roller, Aimee, gjennom et døgn. De møtes tilfeldig og forelsker seg intenst gjennom dette døgnet. Fra før har Alex et forhold til en annen kvinne, Simone (også spilt av Maria). Til sjuende og sist er spørsmålet hvor langt han er villig til å gå og hvor mye han vil ofre for å gi opp drømmen om den store kjærligheten. Aimee lever på en måte et dødt liv i et slags estetisk fengsel, i rene omgivelser, med pene klær og et vakkert ansikt.

- Som å lese en hjemme-hos-reportasje i et designblad?

- Ja, det er det ytre som er i fokus. Men hva med det indre, og hva er det man søker etter? Kjærligheten. Det høres ut som en klisjé. Men i vår moderne tid jaktes det etter noe nytt hele tida som skal gi bekreftelse, eller gi deg nye kick.

- I stedet for hele tida å søke nye bekreftelser er det kanskje viktigere å være i det man er - ordentlig og helt ut. Det er spennende hva som skjer i møter mellom mennesker. Hva er ekte nærhet og hva som bare er flørt og overflatisk spill? Står man bare og gir hverandre bekreftelser i slike situasjoner? Hvor dypt stikker det egentlig? Vi kommer jo hele livet gjennom opp i slike situasjoner. Det kan skje med meg og det kan skje med deg. I jakten på det nye må man ta noen valg.

JUL I OSLO: Maria Bonnevie er hjemme i Oslo på juleferie, etter et hektisk år med filmjobbing. Til våren blir hun å finne i Målarsalens scene på svenske Dramaten igjen.