Jakter på nye sjefdidrigenter

Bergen Filharmoniske Orkester og Stavanger Symfoniorkester er på vårjakt etter ny sjefdirigent. Kan det være at de kjemper om samme mann?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ole Kristian Ruud står allerede på ønskelista til Den Norske Opera og den nye sjefdirigentjobben der. Og da er han i allefall ikke uaktuell til jobber i Bergen og Stavanger. Eller er det slik at de ønsker seg solide dirigentnavn som Kjell Ingebretsen, Ingar Bergby, Bjarte Engeset, Rolf Gupta eller Aril Remmereit? Til bergenser å være er konstituert Harmonien-direktør Lorenz Reitan temmelig ordknapp når vi ringer opp og ber om stalltips.

- Gjetninger får være opp til deg, jeg sier ingenting.

Om et år

Reitan bekrefter at de nå har fem- seks igjen på blokka, hvorav en av dem er nordmann. Den nåværende sjefdirigenten Dmitri Kitajenko har sin siste konsert med orkestret 5. juni.

- Vi jobber stadig med å få ny sjefdirigent og regner med å få stillingen besatt i løpet av et års tid, sier Reitan.

Underskudd

Harmonien jobber også hardt med en annen utfordring: økonomien. I fjor var underskuddet på to millioner kroner.

- Det er en aksjon på gang med å snu underskuddet til et lite overskudd for inneværende sesong. Vi forsøker blant annet å få tak i sponsorer.

- Hvorfor har dere underskudd?
- Planene for orkestret har rett og slett vært for ambisiøse. Vi har hatt for mange og for store konserter. Derfor har vi i år kuttet ned på aktiviteten, sier Reitan.

Ny i Stavanger

I Stavanger Symfoniorkester går økonomien bedre, fjoråret ga overskudd. Men også de snuser i markedet etter ny dirigentpinne med eier. Denne sesongen er den siste med Alexander Dmitriev etter åtte års følge.

- Avskjeden er udramatisk, og Dmitriev kommer tilbake som gjestedirigent. I løpet av dette året tror jeg vi har ny sjefdirigent på plass, sier orkesterets direktør Anna-Marie Antonius. Hun har fire- fem dirigentnavn på blokka, hvorav «én til to er norske».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer