Jakter på ubåt-brevet

TV2-dokumentaren om ubåtkatastrofen «Kursk» er sett av 75 millioner seere. Nå kommer oppfølgeren, med enken Olga som ennå ikke har fått kjærlighetsbrevet fra sin mann. Den dramatiske jakten på brevet er blitt ny tv-dokumentar.

12. august i fjor ble den russiske ubåten «Kursk» rystet av to voldsomme eksplosjoner. Blant de 118 om bord i ubåten var kapteinløytnant Dmitrij Kolesnikov.

Forbrent

Sterkt forbrent og i stummende og iskaldt mørke brukte russeren sine siste krefter til å skrive en varm kjærlighetserklæring til kona Olga Kolesnikova, før livet hans ebbet ut.

I brevet finnes trolig også informasjon som er følsom for myndighetene i Russland. Olga har nemlig aldri fått utlevert mannens siste brev. TV2 jakter sammen med Olga på originalbrevet. I morgen kveld kan du se det 25 minutter lange programmet «Brevet fra dypet» på TV2, før det seinere skal vises på foreløpig sju ulike tv-kanaler utenlands.

Under tv-messa i Cannes denne uka, er «Kursk»-dokumentarens oppfølger en ettertraktet salgsvare.

Det første programmet, med enken Nadezhda Tylik i en sentral rolle, satte et internasjonalt fokus på Russlands behandling av både ubåttragedien og behandlingen av de etterlatte.

Suksess

Under produksjonen ble utenriksreporter Øystein Bogen kjent med Olga Kolesnikova, og dermed var kontakten etablert. Seinere fikk Bogen følge Olga gjennom hennes livs verste måneder.

STERK TV-DOKUMENTAR: Olga Kolesnikova venter fortsatt på at russiske myndigheter skal gi henne brevet fra hennes mann, som omkom i «Kursk».Foto: TV 2
STERK TV-DOKUMENTAR: Olga Kolesnikova venter fortsatt på at russiske myndigheter skal gi henne brevet fra hennes mann, som omkom i «Kursk».Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg kan ikke forstå at «Mitja» er død. Jeg vurderte lenge å ta livet mitt, sier Olga i tv-dokumentaren.

Programmet er en oppfølger etter den første «Kursk»-dokumentaren, som er norsk fjernsyns største dokumentarsuksess gjennom tidene. «Kursk»-dokumentaren er solgt til 16 land og er sett av 75 millioner mennesker - til nå!

STERK TV-DOKUMENTAR: Olga Kolesnikova venter fortsatt på at russiske myndigheter skal gi henne brevet fra hennes mann, som omkom i «Kursk».Foto: TV 2