Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jaktet på Ibsens uekte barnebarn på nettet

Se hvordan slektsforskerne har jobbet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske slektsforskere har funnet fram til Henrik Ibsens ukjente barnebarn, Alvilde Magdalene. Her kan du følge sporene deres - og se resultatene de finner fram til.

Ibsen fikk en «uekte» sønn under sin tid i Grimstad, med tjenestejenta Else Sophie Jensdatter Birkedalen som var ti 10 år eldre enn Henrik.

- På nyåret 1846 ble den inderlige fortroligheten mellom de to fullbyrdet. Unnfangelsen må ha skjedd mens Henrik ennå var 17 år, skriver Roger Tronstad, som jobber for Statsarkivet i Kristiansand.

Her er damen

- Prestens kirkebok for Vestre Moland viser at «Hans Jacob Hendrichsen Birkedalen» ble født 9. oktober 1846 og døpt 25. oktober samme år. Mora oppgis å være «Pige Else Sophie Jensdatter Birkedalen». Barnets far var «Ungkarl og Apothekerdreng Hendrik Johan Ibsen fra Skien, men opholdende sig i Grimstad». Det var barnets mormor som ga opplysningene til presten, skriver Tronstad. Ingen av Else Sophies nære forfedre eller øvrige slektninger het Hans Jakob, så barnet ble muligens oppkalt etter Henrik Johan Ibsen ved første bokstav i begge fornavnene. Dessuten er navnene Hans og Johan språklig beslektet, skriver Tronstad.

Hans Jacob fikk i 1890 datteren Alvilde Magdalena Henriksen, men på et tidspunkt slutter de norske sporene etter henne: Hun har reist til USA.

Etter en lengre jakt på Ibsens barnebarn, kommer de fram til at hun levde under navnet Margaret Sottile i USA.

- Da er det klart at Alvilde Magdalena Henriksen er samme person som Margaret Sottile. Hun begynte en ansøkning om amerikansk statsborgerskap i 1920, men den ble tydeligvis ikke fullført, for hun startet på nytt med en declaration of intention som Margaret Henderson i april 1934, og fikk statsborgerskapet sitt som Margaret Sottile i 1941. Hun sier hun er barnløs i 1934 og 1940 (declaration og Petition- dokumentene), så noe håp om at et skal finnes ukjente Ibsen-etterkommere er det neppe. Om hun da ikke har adoptert bort barn før 1920 (da hun er funnet i folketellinger). Det var et bilde ved declaration-dokumentet. Jeg har bare en kopimaskinkopi foreløpig, men her er i alle fall damen, skriver Per Helge Seglsten, og limer inn bilde av henne.

IBSENS UKJENTE BARNEBARN: Alvilde Magdalena Henriksen reiste til USA. Der byttet hun navn til Margaret Sottile, har norske slektsforskere funnet ut. Foto: FAKSIMILE
IBSENS UKJENTE BARNEBARN: Alvilde Magdalena Henriksen reiste til USA. Der byttet hun navn til Margaret Sottile, har norske slektsforskere funnet ut. Foto: FAKSIMILE Vis mer

Ukjente norske barn?

Så blir spørsmålet: Fikk hun barn? Finnes det flere ukjente Ibsen-oldebarn?

- For å forsikre meg om at Alvilde ikke etterlot seg noen barn i Norge, har jeg nå gått gjennom fødselslistene ved Rikshospitalet i Oslo mellom januar 1909 og mai 1910, og dåpslistene for Lillesand fra slutten av 1908 til august 1909. Ingen Alvilde der. Jeg har hørt med Statsarkivet i Kristiansand om noen der kan lete etter henne i dåpslistene for Vestre Moland, og om hun ikke finnes der, kommer ikke jeg på noen aktuelle steder hvor ei jente fra Møglestu ville dra for å føde et barn om hun hadde havnet i uløkka. Om noen har andre forslag, så kom med dem, skriver Seglsten.

Litt senere samme dag skriver han inn:

- Da har statsarkivet gått gjennom dåpslistene for Vestre Moland mellom 1905 og 1910. Alvilde Magdalene Henriksen bar ikke noe barn til dåpen her heller.

- Gratulerer, svarer Jon Torp.

- Vi vet nå hvor det ble av Ibsens barnebarn. Dette er helt nye opplysninger. Ingen Ibsen-biografier har tidligere hatt kunnskap om dette. Bra jobba!

Jakten fortsetter

Så venter jakten på Alvilde Magdalena Henriksen/Margaret Sottiles eventuelle barn - og Ibsens ukjente oldebarn - i USA.

- Også i løpet av de ti første årene i USA kan Alvilde ha fått et barn, og adoptert det bort. Får vi tilgang til 1915-tellinga for New York, vil tidsrommet kunne halveres. Fikk hun barn, som hun ikke kunne ta vare på selv, hadde hun både halvsøsken og stesøsken i USA, som kan ha hjulpet henne. Men det er vel en voldsom jobb å finne ut av det, skriver Seglsten.

Vi tror likevel ikke siste ord er skrevet på slektsforskningsforumet.

UKJENTE ETTERKOMMERE: Ibsen har fått mange biografier, men opplysningene om barnebarnet Alvilde Magdalena Henriksen/Margaret Sottile er nye.