Anmeldelse: Tore Renberg, Ingen tid å miste

Jålete og dørgende kjedelig

«Ingen tid å miste» må være det svakeste Tore Renberg noensinne har skrevet.

TIL MORMOREN: Tore Renbergs nye roman er en hommage til hans egen mormor. Men anmelderen er lite begeistret. Foto: NINA HANSEN
TIL MORMOREN: Tore Renbergs nye roman er en hommage til hans egen mormor. Men anmelderen er lite begeistret. Foto: NINA HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Vi er ikke storforlangende. Vi vil ikke trenge oss på og det er ikke så mye vi ber om. Noe konsentrasjon, bare. Om ikke for annet enn at disse dagene fantes og ikke gjør det lenger, bare her.»

Dette litterære vi-et går som et mantra gjennom Tore Renbergs siste roman. Men den gjentakende oppkonstruerte ydmykheten går meg etter hvert helt på nervene, og blir masete, jålete og nettopp storforlangende i sin oppstyltede insistering.

Og første kapitel er så dørgende kjedelig at hadde jeg ikke fått betalt for å lese, ville jeg aldri fortsatt.

De beste intensjoner

Intensjonene er de beste. Som en hommage til sin mormor har Renberg villet skape et portrett av et ganske alminnelig kvinneliv fra forrige århundre. Etter at Renbergs morfar døde, inngikk moren og mormoren en avtale om å møtes hver onsdag. Disse onsdagsmøtene mellom mor og datter danner ryggraden i boka som åpner i oljebyen i 1998 og strekker seg til 2004. Der møter vi 84 år gamle Edel. Hun har nylig mistet sin ektemann gjennom seksti år, og nå venter hun på at datteren skal komme (her er det noe forvirrende rot med årstall, som er lovet rettet i neste opplag).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer