«Jalla» - ekte vare

Var det Mini Jacobsen som sto bak attentatforsøket mot William Nygaard? Slike spørsmål stilles bare i «Radio Jalla», nyhetsspalten for innvandrere, som har tatt lytterne med storm og fornyet den gamle radiotraveren «Ukeslutt» i NRK.

Begrunnelsen for «teorien» om Mini Jacobsen hørte vi i går; ingen andre kan ha bommet for åpent mål hele tre ganger på rad. «Radio Jalla» lages av iraneren Ali Jabbari og afrikaneren Samuel Noko, med pakistanske Toni Usman som sommervikar. De skriver de gjennomført gode tekstene selv og eksponerer en mørk, men likevel sprelsk humor. Innslaget er ikke lenger enn «Agurknytt» i Reiseradioen, men de korte sekvensene gir et nådeløst perspektiv på det norske nyhetsbildet. Dette er humor sett med innvandrerøyne, og det hadde aldri fungert hvis det var laget av etniske nordmenn.

Drukner ikke

Dessuten er det en fordel for «Radio Jalla» at den dukker opp i aktualitetsprogrammet «Ukeslutt». Disse stemmene hadde fort druknet i en middels selvmorsom sending på P3. Det er i det saklige og bunnsolide P1 at slikt egner seg best.

I «Radio Jalla» får du høre at det er bedre å sitte i fengsel i Norge enn å vandre livredd rundt i Nord-Irak. Innslagene formidles med latter og boblende entusiasme, men du aner hele tida alvoret bak frekkhetene, slik det alltid bør være med god humor. Med dette ukentlige innslaget forteller NRK hele det selvgode Norge at vi er en del av verden og at verden for øvrig har kommet til oss.

Potent

«Ukeslutt» har sakte endret profilen sin til å nærme seg andre og avgjort potente aktualitetsprogram i NRK-radio. Det var en velkomponert og frisk sending programleder Otto Haug ga oss i går. Da han spurte hva det egentlig er mellom LO og herrene Røkke & Gjelsten, tvang han LOs nestleder Jan Balstad raskt inn i studiohjørnet, og LO-pampen hadde vondt for å forklare hvorfor nettopp han hadde kommet med utspillet om at Aker Maritime burde få lete etter olje. Til slutt svarte Balstad mer eller mindre som en saccosekk og var dermed et lett bytte for SVs Øystein Djupedal da han entret studio.

Mye ros har blitt delt ut til NRK-radio i denne spalten i disse sommerukene, og årsaken er åpenbar: Der drives det aktiv og kritisk journalistikk, løsrevet og fjernt fra den programpolitikken som gjør at TV-apparatene stort sett har det best med å være avslått om sommeren.