Jallapoliti

Josef Fares (25) leste en politirapport om tre kyr som gikk rundt ei kirke. Det inspirerte ham til å lage «Kopps» - Sveriges mest populære film.

JOSEF FARES kommer løpende over gata med en hvit pose i hånda.

- Unnskyld, jeg måtte bare i butikken. Måtte ha noe mat. Går det bra om jeg spiser mens vi prater?

Han låser opp døra til leiligheten. Vi er på Söder i Stockholm, på besøk hos en av de mest populære filmregissørene i Sverige. Og Josef er en meget opptatt mann. Vi måtte flytte avtalen frem og tilbake noen ganger. Endelig fikk vi det til. Mellom alle intervjuene skal han også rekke å besøke kjæresten i hjembyen Örebro. Toget går om tre kvarter.

- Vil du ha snus? Josef rekker meg boksen som ligger på kjøkkenbordet.

- Nei takk.

Josef heller pakken med pasta carbonara i steikepanna. Så setter han frem en skål med grønne oliven. - Har du lyst på oliven? - Ja, kanskje det.

PÅ DET LILLE KJØKKENET henger filmplakatene til både «Jalla! Jalla!» og «Kopps». Mens handlingen i den første filmen sveipet rundt en svensk-libanesisk familie og temaer som tvangsgifting og impotens, er det politifolk vi møter denne gangen. I den søvnige byen Högboträsk har det ikke skjedd noe kriminelt på årevis. Så den sentrale politiledelsen truer med å legge ned politistasjonen. I frykt for å miste jobben tar betjentene saken i egne hender.

- Jeg fikk ideen til filmen da jeg leste boka «Saker som hender». Den består av ulike fragmenter, politi-utdrag. Det kunne stå: «9.30. Tre kuer springer rundt kirka».
- Hvordan kom du over boka?
- Jeg fant den hjemme hos Lukas Moodyson. Jeg tenkte «shit, den her ser morsom ut!»
- Har du noen spesiell interesse for politi?
- Filmen er ikke gjort for å kritisere politivesenet i Sverige, det tror jeg de fleste forstår. Men jeg synes generelt at jobber som har makt kan kritiseres. Selvfølgelig finnes det dårlige politimenn, men det gjelder i alle yrker. Skulle jeg gjort en film om hvor dårlig politiet er, hadde jeg ikke gjort det på den måten. Hehe.

Josef prater fort og mye. Også ler han hele tiden.

JOSEF VAR FEMTEN ÅR da han fant ut at han ville jobbe med film. Sytten da han virkelig bestemte seg.

- Faren til kompisen min hadde et kamera som vi fikk låne. Vi var interessert i kampsportfilmer, så vi gikk ut, sloss og hoppet på hverandre. Det var veldig morsomt. Filmene har vi fortsatt.

Det stoppet ikke der. I hjembyen gikk han under navnet «Lavbudsjettkongen fra Örebro». Femtenåringen lagde kortfilmer som han sendte til amatør-og ungdomsfilmfestivaler. Da han var 21 kom han som historiens yngste inn på Dramatiska Institutets regilinje. Men han likte seg ikke spesielt godt, han var ikke så opptatt av skolen. Besettelsen for å lage film var for stor.

- Jeg angrer litt på det nå, men jeg ville bare lage actionfilmer.

I løpet av ti år har han 25-åringen rukket å lage rundt femti kortfilmer. Sommeren 1999 spilte han inn sin første langfilm «Coola Killar». Året etter kom suksesen «Jalla! Jalla!». Og nå altså «Kopps».

- Du liker action?
- Jeg liker all slags filmer. «Kopps» skulle egentlig være en komedie, ikke en actionfilm. Det ble en blanding. Men jeg har lyst til å lage en skikkelig actionfilm også. Jeg har mange ideer, både alvorlige og morsomme. Men jeg vet ikke hvilke jeg kommer til å bruke først. Jeg lager nemlig filmer etter hva som skjer i mitt eget liv.
Den unge filmregissøren spruter ketchup over carbonaraen.
- Er du sikker på at du ikke er sulten?
- Ja, jeg spiste før jeg kom.
Han tømmer resten av middagen på tallerkenen og fortsetter å spise.
- Jeg er kjempesulten, sier han og ser på klokka.

Kjæresten venter altså i Örebro.

FORVENTNINGENE ETTER«Jalla! Jalla!» har vært høye. Til tider har dette vært vanskelig for Josef.

- Men det har gått bra, altså. Det er herlig å følge opp med en komedie som «Kopps».
- Hvordan var det å bli kjendis i en alder av 23?
- Jeg har ikke blitt så påvirket av det, livet mitt har ikke endret seg stort. Jeg forsøker å ikke tenke så mye på det. Men jeg tror det er litt annerledes for omgivelsene mine. At jeg blir gjenkjent på gata og sånn. Det som virkelig har vært positivt er at det har blitt lettere å få gjennom ideer. Folk hører mer på meg nå.

Josef bruker fortsatt slekt og venner i filmene sine. Både storebroren, faren, fettere og kameratgjengen er med i «Kopps».

- Får vi se mer av din familie i tiden som kommer?
- Hvis manuset tillater det. Faren min har i hvert fall fått blod på tann, og han har mest lyst til å spille mafiaboss. Dessuten har han fått mange filmtilbud - både fra tv-serier og reklamefolk.

TALLERKENEN ER TOM. Josef holder seg på magen.

- Jeg spiser for fort, sier han.

Han reiser seg opp. Spør om vi skal sette oss i stua. Foran den enorme tv-skjermen, alle videospillene, DVDene og CDene. Det gjør vi.

- Vil du ha snus? spør Josef.
Så forteller han om livet sitt. Om oppveksten i Libanon og møtet med Sverige i 1987. Da familien kom til Örebro var Josef bare ti år.
- Hvordan var det?
- Det var en heftig opplevelse. Et helt eget kapittel. Det var så fint å komme til Sverige. Det var så flott og grønt, med trær og busker overalt.

Men etter femten år i landet er han likevel ikke helt svensk. Myndighetene nekter nemlig å gi den populære filmregissøren statsborgerskap og pass. Josef jobber mot byråkratiet.

- Det er «jättejobbigt», sukker han.
- Jeg er jo svensk. Men på papiret er jeg statsløs.

For to år siden holdt han på å gå glipp av filmfestivalen i Rotterdam, der «Jalla! Jalla!» skulle vises. I siste liten fikk han et midlertidig pass. Det reddet reisen.

- Nå hadde det i hvert fall vært vanskelig - på grunn av krigen. Jeg ser jo ikke akkurat svensk ut.

- MEN JEG SKAL til Hollywood, sier han.
- Ja, det er jeg fast bestemt på. Selvfølgelig er det vanskelig å overleve der, og spesielt for utlendinger. Men det kommer til å gå bra.

REGISSØR MED SUKSESS: Josef Fares har planer om å regissere videospill, siden dette er hans store interesse. - Spillene skal være korte, og de skal minne om film. Det skal være en lineær fortelling med handling. Som filmer skal spillet inneholde både action og drama, sier han. I dag har Fares\' nye film «Kopps» norgespremiere.
<B>POPULÆR:</B>Jessica (Eva Röse) og Jacob (Fares Fares) fra en scene i «Kopps». Fares Fares er en av Sveriges mest populære skuespillere for tida.
POLIS POLIS:</B> Lasse (Göran Ragnerstam), Agneta (Sissela Kyle), Benny (Torkel Petersson) og Jacob (Fares Fares).