TIL NORGE?: Daniel Craig som James Bond i «Skyfall». Den neste Bond-filmen blir den 25. i rekken og Craigs siste. Foto: MGM
TIL NORGE?: Daniel Craig som James Bond i «Skyfall». Den neste Bond-filmen blir den 25. i rekken og Craigs siste. Foto: MGMVis mer

«Bond 25»

«James Bond» får 47 mill. til å bruke på scener i Norge

Bak mystiske «B25», skjuler den 25. James Bond-filmen seg.

Jubileumsfilmen «Bond 25» får 47 millioner kroner av Norsk filminstitutt (NFI) gjennom insentivordningen for film. Det melder NRK som henviser til NFIs pressemelding.

Det betyr at den kommende filmen om James Bond etter alle solemerker vil inneholde scener spilt inn i Norge. Dagbladet skrev i 2017 at den 25. James Bond-filmen skal ha rundt to milliarder kroner i budsjett, og at jubileumsproduksjonen ville til Norge for å filme.

I søknaden til NFI het prosjektet bare «B25». Den norske linjeprodusenten Per Henry Borch, som jobber for True North, selskapet som tilrettelegger for innspillingen her til lands, var lenge bekymret for at Bond-franchisen ville vrake Norge som kandidat.

Han kritiserte insentivordningen til NFI for at søknadsfristen ikke er løpende som i andre land med konkurrerende filmfinansieringsordninger. Høsten 2017 fortalte Borch at teamet bak «Bond 25» hadde vært med ham rundt på Vestlandet for å se på locations.

- Hvem som faktisk kommer hit for å filme er russisk rulett. Det blir aldri «Game of Thrones» i Norge uten løpende søknadsfrister, sa Borch til Dagbladet.

I 2017 fortalte han at målet til Truenorth, er blant annet at den storstilte åpningssekvensen som Bond- filmene er kjent for, skytes i Norge.

- Se for deg biljakt ned Trollstigen og basehopping, i kjent Bond-stil. For Norge er det ikke ett filmkonsept i verden med så stor markedsverdi som James Bond. Med det mener jeg både norgesreklamen, og den enorme stjerna i boka til norsk filmbransje. Dette er OL i film, og vi bør vinne dem hit, sa han.

Det var Bergens Tidende som i desember omtalte at den neste filmen om den britiske spionen James Bond, en film som omtales som «Bond 25» og har Daniel Craig i hovedrollen, hadde søkt om insentivmidler. Filmen skal ifølge filmstedet IMDB ha premiere i februar 2020.

Insentivordningen ble innført i 2016 og er underlagt Norges Filminstitutt (NFI) via Kulturdepartementet. Ordningen skal stimulere store utenlandske filmproduksjoner til å lage film og tv-serier i Norge ved å refundere opp til 25 prosent av innspillingsutgiftene.

For å få tilskudd gjennom insentivordningen er det et krav om at alle produksjoner skal ha minimum 30 prosent internasjonal finansiering, samt en bred internasjonal distribusjon.

NFI delte ut totalt 75 millioner kroner i dag. Den norske HBO-serien «Villmark» er tildelt 22 millioner kroner. Den åtte episoder lange produksjonen lages av det erfarne selskapet Paradox, eid av blant annet regissør Erik Poppe. Paradox-partner Finn Gjerdrum produserer serien.

Nordisk Film ved serieskaper Sigurd Mikal Karoliussen har søkt om penger til Viaplay-serien «Fenris», og fikk 6 millioner kroner av NFI. I beskrivelsen heter det følgende om den kommende dramaproduksjonen:

«Emma (28) får sin første jobb med å kartlegge en ulvestamme i skogene langs svenskegrensen. Ting tar en dramatisk vending når en ung gutt forsvinner og det blir påvist DNA fra en ulv der guttens blodige jakke blir funnet. »