James Bond ville takket høflig nei

Kunnskapsmettet actionroman fra russergrensa, men løsningsoppdraget framstår som hinsides enhver fornuft.

GRENSETHRILLER: I Ørjan Karlssons thriller kommer flyktninger fra den russiske byen Nikel til Kirkenes. Bildet viser brakker som ble satt opp nær grensa i forbindelse med flyktningkrisa i 2015. Foto: NTB SCANPIX
GRENSETHRILLER: I Ørjan Karlssons thriller kommer flyktninger fra den russiske byen Nikel til Kirkenes. Bildet viser brakker som ble satt opp nær grensa i forbindelse med flyktningkrisa i 2015. Foto: NTB SCANPIXVis mer

«Hvit armada».

Ørjan Nordhus Karlsson

4 1 6
«En internasjonal thriller, der det skjøre forholdet mellom Norge og Russland står i sentrum.»
Se alle anmeldelser

Ørjan Karlsson er en produktiv forfatter. Årets roman er hans femtende utgivelse siden debuten i 2004. I tillegg jobber han fulltid som avdelingsdirektør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Mange år i hæren og i Forsvarsdepartementet har dessuten gitt Karlsson en solid bakgrunn for å kunne skrive nettopp en roman som «Hvit armada». En internasjonal thriller, der det skjøre forholdet mellom Norge og Russland står i sentrum.

I den russiske industribyen Nikel skjer det en alvorlig ulykke. Et av byens fabrikkanlegg utsettes for en rekke eksplosjoner. Det blir målt økt radioaktivitet på begge sider av grensa. Kort tid etterpå begynner de første Nikel-beboerene å komme over til Norge, og det opprettes et krisemottak i Kirkenes.

Krigen om sannheten

I Forsvarets spesialkommando sitter imidlertid major Frank Halvorsen med en vond smak i munnen. Det er et eller annet ved denne ulykken som ikke stemmer. Nokså snart kommer det også meldinger om at ting og tang ikke er på stell i Kirkenes. Det oppstår stadig konflikter og uro rundt flyktningene. Halvorsen setter sammen et team av sine beste operatører, ledet av løytnant Ida Vinterdal, og sender dem nordover for å få klarhet i hva som skjer. Kort tid etter melder russisk tv at nordmennene har likvidert en ung, russisk kvinne. Krigen om sannheten er i gang. Er det mulig å forhindre at også våpnene skal få sin taletid?

Stor viten

Som tidligere nevnt sitter forfatteren på stor kunnskap om hva som faktisk skjer bak i kulissene i en krisesituasjon som dette. Hvem som varsler hvem, og hvordan de store avgjørelsene blir fattet. I Forsvaret og regjeringen, i UD, og i NATO. Alt dette gir boka en stor grad av troverdighet. Men siden dette er ment å være en thriller med høyt spenningsnivå, kan kunnskap noen ganger også virke som en hemsko. Den gjengse leser lengter neppe etter stadige nye data om våpentyper og ulike sorter ammunisjon når dette etterhvert virkelig tar av.

For naturligvis gjør det det. Et norsk jagerfly blir skutt ned, og russerne benytter øyeblikkelig anledningen til å beskylde nordmennene for å ha krenket deres territorium. I Narvik har dessuten situasjonen blitt helt umulig. Russisk borgervern patruljerer i gatene, og politiet har forskanset seg på politistasjonen. Og hva med NATO? Er det ikke for tildragelser som dette vi har betalt kontingenten i alle år? De kan da ikke svikte oss nå?

Joda. Det kan de. Ørjan Karlsson tar oss med inn i maktas korridorer, og viser oss et scenario som teoretisk kunne ha oppstått i en situasjon som denne. Hvem som svikter, og hvorfor, skal selvfølgelig ikke røpes her. Bare at nordmennene står sørgelig alene i krisens stund, og at den eneste løsningen synes å ligge i et oppdrag så hinsides enhver fornuft at selv James Bond nok ville ha takket høflig nei.

Og det er greit. Dette er en roman. Men en av bokas svakheter er skildringen av denne aksjonen, der Ida Vinterdal og hennes menn går til angrep på den store bjørnen. Her ligger det jo et enormt spenningspotensiale for den som kan håndtere det på den rette måten. Resultatet er dessverre temmelig slapt, noe som forsterkes av at personene i denne gruppa aldri har blitt noe annet enn pappfigurer for leseren underveis.