Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jamie til Norge

Torsdag kommer rockekokken Jamie Oliver til Norge for første gang i sitt liv.

LONDON (Dagbladet): Egentlig vet han ikke så mye om norsk mat, og han vet ikke helt hva han ønsker å spise. Men gleder seg, det gjør han.

- Forhåpentligvis får jeg se mange høye blonde jenter, flirer den 28 år gamle mangemillionæren, som skal signere bøker i Oslo.

Dagbladet møtte Jamie på hjemmebane i restauranten hans Fifteen i Hoxton i Nord-London. Hele bygningen er totalrenovert, noe som har kostet superkokken rundt 15 millioner kroner og mange søvnløse netter det siste året.

Femten arbeidsløse håpefulle ungdommer som aldri hadde satt sin fot i et restaurantkjøkken før, ble plukket ut. De skulle lære å lage mat og så drive Fifteen.

Braksuksess

Ti gjennomførte kurset. Dokumentarserien «Jamie's Kitchen» på tv trollbandt publikum og ble en knallsuksess. Ni av ungdommene jobber fortsatt på Fifteen, blir Dagbladet fortalt. Stedet har vært fullbooket siden starten.

- Fem tusen telefoner på en dag til 65 stoler. Vi måtte ha fire personer til bare å svare «beklager, det er fullt», forteller Jamie.

Han innrømmer at hele Fifteen-prosjektet til tider har vært et mareritt. Problemene tårnet seg opp, og den uerfarne staben var hjelpeløs.

- Nei, jeg angrer ingenting, sjøl om det var fryktelig tøft til tider.

Jamie Oliver ønsker å åpne tilsvarende restauranter i New York og Sydney, og et par til i England de neste åra. Profitten av Fifteen blir pløyd tilbake i et veldedighetsfond slik at flere kan få sjansen. Planen er å gjenta opplæringsprosessen hver sjette måned med en ny gruppe rekrutter.

Mama Jamie

28-åringen med det rufsete håret er blitt verdensberømt på å lage god mat uten fiksfakseri og tidkrevende forberedelser. Han inspirerer unge og gamle verden over og har disket opp lunsj for Tony Blair og hans italienske statsministerkollega.

Kokebøkene hans går unna som varmt hvetebrød. Han skvalper og søler, klemmer og snuser, og manøvrerer seg fram på scooteren til grønnsakmarkedet og fiskehandleren.

Med like stor entusiasme gikk han for øvrig til budkrig mot Simply Red-vokalist Mick Hucknall om David Beckhams signerte fotballsko. Det var på fjorårets veldedighetsball hjemme hos Posh og Beck. Unge Oliver seiret. Det kostet han nesten 350000 kroner.

- Fotballskoene ligger på hylla mi, men jeg kommer til å gi dem til et museum. Er redd de skal bli rappet, røper han til Dagbladet.

Bobla sprekker?

Fifteen-suksessen har ikke helt målbundet kritikerne som fortsatt spør seg når Jamie-bobla vil sprekke. Noen har til og med gått så langt som å kåre kjendiskokken til en av Storbritannias mest irriterende personer.

- Det viktigste jeg har lært det siste året er å si nei, sier Jamie, som påpeker at han og kona Jools har fått to barn, Poppy Honey og Daisy Boo, i løpet av de siste to og et halvt åra. Samtidig fikk han sin egen restaurant.

- Kona mi burde fått medalje for å holde ut med meg.

FRA GATA: Jamie tok 15 ungdommer inn fra gata for å lære dem opp til å bli gode kokker. Ni av dem jobber fortsatt på Fifteen.<!--/BTEK3-->
SIER NEI: - Det viktigste jeg har lært det siste året er å si nei. Jeg ble pushet rundt ganske mye i begynnelsen, sier Jamie Oliver. I morgen kommer superkokken til Norge for å signere bøker.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media