Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jammer seg til pizza-VM

MANDAL (Dagbladet): Mesterkokk Trond Moi, matkunstner Craig Whitson og pizzadyrker Tore Gjesteland vil endevende norske pizzavaner. Men først skal de vinne pizza-VM i Las Vegas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trekløveret møttes i Oslo for noen måneder siden. Seinere har de hatt treningsopphold hos Craig Whitson i Stavanger og i Mandal. Alle tre understreker at de jobber sammen - og utfyller hverandre med matkunst og erfaring.

- Det er ekstra morsomt å komme ut av eget kjøkken og være sammen med andre. Dessuten får jeg drive med ting jeg ikke pleier å holde på med, sier Trond Moi.

I treningsleirene har de mat-jammet på jazzmåten, ved å improvisere ut fra et gitt tema.

Industrimat

Pizza er storindustri verden over, men industripizzaene som nordmenn og andre nasjoner stapper i seg, er mest vomfyll.

- Det er ille at industrien overtar. I kokeboka skrev jeg at pizza grandiosa og rifla påmm' fri' med blandings er eksempler på matanalfabetisme. Nå har jeg sjansen til å gjøre noe med det, sier mesterkokk Trond Moi.

De 19 konkurransepizzaene kommer kanskje ut i bokform - med fullstendige oppskrifter. Fotograf Peder Austrud tok konkurransebildene av jam-pizzane, og følger nå opp.

Fra pop til jazz

- Pizza er pop-mat. Går du lenger, ut over den tradisjonelle pop-rammen, kommer du inn i jazz og mer improviserte saker, sier Tore Gjesteland.

Improvisasjonene på pizzabunnene sprenger alle tradisjoner. Hva med en pizza der tomatsausen er byttet ut med sennepssaus bygd på kreolsk kjøkken? Eller bacalaopizza, eller en kreasjon basert på røykelaks? Men gammelostpizza er foreløpig i sterkeste laget, selv for sterksmakelskeren Craig Whitson.

- I utgangspunktet er pizza brød med saus på. Det gjelder bare å ta ting og sette dem sammen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!