Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jan-Erik Fjell gaper over litt for mye i ny bok

Uoversiktelig plott og svak framdrift.

SUPERDEBUT: Jan-Erik Fjell ble omtalt som den nye Jo Nesbø da han debuterte med krimboka «Tysteren» for to år siden. Nå er han ute med den vanskelige andreboka. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SUPERDEBUT: Jan-Erik Fjell ble omtalt som den nye Jo Nesbø da han debuterte med krimboka «Tysteren» for to år siden. Nå er han ute med den vanskelige andreboka. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

ANMELDELSE: Jan-Erik Fjell fikk Bokhandlerprisen da han debuterte med «Tysteren» for to år siden. Nå er oppfølgeren her.

Bok nummer to om Kripos-etterforsker Anton Brekke er en kompleks historie på nesten 500 sider som ikke er uten underholdningsverdi, men som lider under et uoversiktlig plott og svak framdrift.

Forbrytelser i Østfold
«Skyggerom» åpner med en lang beskrivelse av en ung østeuropeer som smugler noe inn i Norge. Når han omsider ankommer bestemmelsesstedet i Østfold får han to overraskelser. Den første knytter seg til hva han har smuglet. Den andre til det faktum at personen som skulle motta lasten aldri dukker opp.

Samtidig blir en eldre lærer funnet drept i sitt hjem i Fredrikstad. Den arrogante og selvrettferdige Anton Brekke får ansvaret for etterforskningen, assistert av de lokale politimennene Kval og Torp.

God hovedperson
Språklig sett er «Skyggerom» en krim på det jevne. Det er sjelden språket tilfører historien noe, for eksempel i de passasjene som fra forfatterens side er tenkt å være spennende eller ubehagelige.

Unntaket er når Fjell lar sin hovedperson være morsom. Da er han virkelig god, og alle som har prøvd, vet at det å være morsom i tekst ikke er noen enkel sak.

image: Jan-Erik Fjell gaper over litt for mye i ny bok

Likevel spørs det om ikke Brekkes vittigheter opptar litt for stor plass i historien, og dermed også utgjør det største hinderet for dens framdrift.

Med Anton Brekke har forfatteren skapt en helt som kan bære mange bøker. Hvis han neste gang sikter lavere rent plottmessig, tillater seg færre karakterer og færre handlingstråder og heller bruker tiden til å bearbeide det hele litterært, vil han antakelig ha mye å vinne.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media