VETERAN: Lawrence Ferlinghetti i City Lights Bookstore i San Francisco. Den amerikanske bokhandelen har holdt det gående siden 1950-tallet, og eksisterer fortsatt. Foto: Randi Lynn Beach / Writer Pictures / NTB Scanpix
VETERAN: Lawrence Ferlinghetti i City Lights Bookstore i San Francisco. Den amerikanske bokhandelen har holdt det gående siden 1950-tallet, og eksisterer fortsatt. Foto: Randi Lynn Beach / Writer Pictures / NTB ScanpixVis mer

Jan Erik Vold: - Dette er verdens beste bokhandel

Fredede bokhandlere finnes neppe i Norge - og alle bokelskere opplever at bransjen er i krise.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«The best bookshop in the world,» sier Allen Ginsberg, i det faste reklameopplegget Tronsmo Bokhandel i Oslo skilter med. Dette er den type Norge-utsagn vi elsker å høre, men muligens taler den amerikanske poeten her med gjestens høflighet.

Skulle en verdensmester i bransjen kåres er det trolig mindre problematisk å foreslå City Lights Bookstore i San Francisco, som har holdt det gående siden tidlig på 1950-tallet og i dag har oppnådd en slik aktelse, ikke bare hos bokelskere men også byens politiske ledelse, at City Lights i 2001 ble utpekt som et av San Franciscos registrerte «landmarks», hvilket bør innebære fredning for evig tid.

Fredede bokhandlere finnes neppe i Norge - og alle bokelskere opplever at bransjen er i krise. De fleste utsalgene rundt om i landet er innlemmet i bokkjeder, styrt av de store forlagene - uavhengige butikker er blitt en sjeldenhet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn