Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jan Erik Vold kobles til mystisk dikt:
- Kunne aldri ha skrevet noe så dårlig

I 14 år har Jan Erik Vold feilaktig blitt kreditert som dikteren bak «Høst». Hvem er det egentlig som står bak?

SKREV IKKE «HØST: Jan Erik Vold krediteres en rekke steder for diktet «Høst». Men det er ikke Vold som står bak diktet. Foto: Morten Rakke / Dagbladet
SKREV IKKE «HØST: Jan Erik Vold krediteres en rekke steder for diktet «Høst». Men det er ikke Vold som står bak diktet. Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Googler du ordkombinasjonene «Høst + Jan Erik Vold», får du flere tusen resultater.

Vold krediteres en rekke steder som forfatteren bak det åtte linjer lange diktet, blant annet i flere diktanalyser gjort av skoleelever, på bloggen Bokelskere og på Bohus' Facebook-side.

«Høst» har også vært gjengitt i flere aviser, deriblant Dagbladet, som Volds verk.

Diktet gjengis helt likt alle stedene, og lyder som følger:

«Når høsten kommer

AVVISER EIERSKAP: Jan Erik Vold mener at han aldri kunne ha skrevet et så dårlig dikt som «Høst». Foto: Morten Rakke / Dagbladet
AVVISER EIERSKAP: Jan Erik Vold mener at han aldri kunne ha skrevet et så dårlig dikt som «Høst». Foto: Morten Rakke / Dagbladet Vis mer

og melankolien har satt seg

spiller djevelens orkester opp til dans.

En forrykende arie,

så vakker, så brutal

som om ingenting har skjedd

river stormen bort

de siste farger.»

Men det er ikke Vold som står bak.

Gadd ikke dementere

- Et så dårlig dikt kunne aldri Jan Erik Vold ha skrevet, sier Jan Erik Vold til Dagbladet.

- Jeg skriver aldri om melankoli. Fy!

Poeten forteller at det er lenge siden han så feilen for første gang, men at han aldri har gått ut for å dementere at han står bak «Høst».

- Jeg har aldri skrevet en så dårlig setning som «... og melankolien har satt seg». Det vet mine lesere. Jeg har ikke giddet å dementere det engang.

Ikke i eksamensoppgaver

Hvis ikke Vold er far til «Høst», hvem er det da som står bak? Og hvorfor er det så mange - skoleelever, bokelskere og Bohus inkludert - som tror Vold har forfattet diktet?

Utdanningsdirektoratet lager eksamensoppgaver i norskfaget, der det kan tenkes at diktet har dukket opp.

FINNER INGEN KOBLING: Tony André Hasselø i Kopinor kan ikke se at Jan Erik Vold er kreditert for «Høst» i gamle eksamensoppgaver. Foto: Hege Lunde / Kopinor
FINNER INGEN KOBLING: Tony André Hasselø i Kopinor kan ikke se at Jan Erik Vold er kreditert for «Høst» i gamle eksamensoppgaver. Foto: Hege Lunde / Kopinor Vis mer

Men organisasjonen Kopinor, som betaler ut vederlag for bruk av utgitte verk ved eksamen, kan ikke se at Vold er kreditert for diktet «Høst» i noen eksamensoppgaver.

Tony André Hasselø, konsulent for individuell fordeling i Kopinor, finner heller ikke diktet gjengitt under noen annen forfatters navn.

- Kjempemerkelig, sier Hasselø om «poesi-mysteriet».

Han mener saken viser hvor lett feil informasjon kan spres på nett.

- Dette er ikke «fake news», men «fake poetry». Det viser hvor viktig det er å være etterrettelig når det kommer til kildeliste og kreditering, både i akademia, oppgaveskriving og arbeids- og privatliv, sier Kopinor-konsulenten, og legger til:

- Etterrettelighet lenge leve.

14 år gammel analyse

Den eldste referansen til Vold og «Høst» som Dagbladet klarer å finne, stammer fra 3. oktober 2004. Da lastet brukeren «Kari b.ø.» opp en analyse av diktet på Daria, et nettsted der elever kan publisere skoleoppgaver de har skrevet.

Samme tekst ble også publisert på Studenttorget i januar 2005.

Innledningen i analysen lyder som følger:

«Diktet jeg har valgt å analysere heter ”HØST” og er skrevet av den forfatteren jeg har valgt å fordype meg i, Jan Erik Vold.

Jeg fant dette diktet på internettsiden hans. Der legger han ut strofer og vers som kan bli til dikt, og som ennå ikke har kommet ut i noen diktbok. Derfor vet jeg ikke noe om dette er kommet ut noe annet sted enn på Internett.»

Dagbladet har forsøkt å kontakte «Kari b.ø.» via mailadressen som er oppgitt hos Daria, men får beskjed om at mailen ikke kan leveres.

Daria-teksten er blant de første treffene som dukker opp når man googler «Høst + Jan Erik Vold» og «Diktanalyse + Jan Erik Vold».

Dagbladet har vært i kontakt med Svenn Richard Mathisen, grunnleggeren av Daria. Han ønsker ikke å kommentere saken.

DIKTANALYSE: Denne diktanalysen fra 2004 er den eldste koblingen Dagbladet finner mellom diktet «Høst» og Jan Erik Vold. Foto: Skjermdump / Daria
DIKTANALYSE: Denne diktanalysen fra 2004 er den eldste koblingen Dagbladet finner mellom diktet «Høst» og Jan Erik Vold. Foto: Skjermdump / Daria Vis mer

- «Practical joke»

Marius Wulfsberg er forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket og litteraturanmelder i Dagbladet. Han har lest Vold i en årrekke, og lagde en utstilling med dikteren da han fylte 75 år.

Wulfsberg tror diktets opphav kan være en slags «practical joke».

- Det kan være man skulle teste om noen klarer å oppdage at dette diktet, som er litt stivbeint, tungt og uten «voldsk» rytme, kan passere som et dikt av mannen som på mange måter brakte den muntlige tonen, det slentrende blikket og den lette stilen inn i norsk lyrikk, sier Wulfsberg.

Han er ikke videre imponert over «Høst».

- Jeg synes ikke det var så veldig poetisk, for å være ærlig.

Wulfsberg mener det er kritikkverdig at medier har publisert diktet, uten å dobbeltsjekke opphavet. At den jevne mannen i gata ikke har skjønt at «Høst» ikke er skrevet av Vold, er lettere å forstå.

- Å undersøke hvor diktet kommer fra, er en god regel før man publiserer noe, slår forskningsbibliotekaren fast.

- Ikke typisk Vold

Tom Stalsberg, kulturjournalist i Dagbladet, er ikke overrasket over at det ikke er Vold som har skrevet «Høst».

- Det er et eller annet med rytmikken og ordbruken og metaforbruken som ikke er typisk Vold, sier Stalsberg.

Han mener moralen med historien er at det er «eksepsjonelt risky» å hente dikt fra nett uten å dobbeltsjekke med andre kilder.

- Man kan ikke bare gå på nettet og copy paste, altså. Det holder ikke. Man må sjekke bøkene. I Norge går det også an å gå til Nasjonalbiblioteket eller rett til opphavsmennene eller -kvinnene, og sjekke om det faktisk er de som har skrevet diktet. Ikke ta den «lettvint-Lars-greia».

Stalsberg har ingen formening om hvem som faktisk har ført «Høst» i pennen.

- Sikkert en eller annen forsmådd, refusert poet i femte generasjon.​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!