Jan Erik Vold nærmer seg jubileum og utgir ny bok

Har gjendiktet Lawrence Ferlinghetti (95) og besøkt ham i San Francisco.

GUDFAR: Lawrence Ferlinghetti, her fotografert utenfor sin bokhandel City Lights i San Francisco i 1996, trykte opp en rekke av diktsamlingene til de såkalte beatpoetene, blant andre Allen Ginsbergs omstridte "Howl". Jan Erik Vold, den første som skrev om beatlitteraturen i Norge (I Dagbladet, rundt 1960), utgir en ny bok med 33 dikt på norsk. Foto: Scanpix/Dagbladet
GUDFAR: Lawrence Ferlinghetti, her fotografert utenfor sin bokhandel City Lights i San Francisco i 1996, trykte opp en rekke av diktsamlingene til de såkalte beatpoetene, blant andre Allen Ginsbergs omstridte "Howl". Jan Erik Vold, den første som skrev om beatlitteraturen i Norge (I Dagbladet, rundt 1960), utgir en ny bok med 33 dikt på norsk. Foto: Scanpix/DagbladetVis mer
Meninger

Jan Erik Vold fyller 75 år 18. oktober, og det ville ikke ligne ham å la den forbigå i all stillhet. Selvsagt har han en utgivelse på gang, kanskje flere, for alt vi vet. Men kalaset starter på en måte tirsdag, med lansering i Tronsmos bokhandel av boka «Og Homer kom, så ut som Odyssevs», et utvalg på 33 dikt på norsk av Lawrence Ferlinghetti.

Mer om ham får du vite i den sprelske, gonzoaktige reportasjeboka «Den siste beatpoeten» (2010) av Linda Klakken. Hun forteller om sitt forsøk på å innsirkle denne dikteren, og om hvordan hun endelig møtte ham i San Francisco og gjorde så sterkt inntrykk at hun forlot byen iført poetens berømte bowlerhatt, som hun fikk i gave.

Nå kan den kommende jubilanten Vold fortelle — i en artikkel i det nyeste nummeret av Vinduet — at Ferlinghetti riktignok har vært som en slags gudfar for mange av beatpoetene, både som forlegger og bokhandler, men at han «hater å bli kalt for beatforfatter». Poenget er at Ferlinghetti ikke har levd det som ofte kalles «et vilt og poetisk liv», men derimot vært sitt ansvar bevisst som familiemann og redaktør.

Han kaller seg ifølge Vold en «strukturert anarkist». Men han har skapt City Lights, butikken som er et forbilde for hippe bokhandler verden over (blant andre vårt hjemlige Tronsmo, med sin beat-vegg). Den ble startet i 1953 og ligger fortsatt på North Beach i San Francisco.

Det måteholdne livet har utvilsom bidratt til at Ferlinghetti nylig kunne feire sin 95 års dag. Han har dermed overlevd mange av de dikterne han har spredt gjennom sin bokhandel, kanskje med unntak av ungsauene Robert Bly (87) og Gary Snyder (84). Han er uansett kongen av San Francisco, og byens lyriske topografi bukter seg gjennom diktene hans.

Men også andre steder på kloden. Som sjømann, soldat og poetisk eventyrer har han stadig vært på ekspedisjoner i verdens virkelighet. Blant annet lærte han norske sjøfolk opp til å føre såkalte ubåtjagere under krigen. Ferlinghetti er tidligere oversatt til norsk av Kate Næss, Jón Sveinbjørn Jónsson og Kolbein Falkeid.

I forbindelse med gjendiktningen har Vold vært i USA:

«Det var en stor opplevelse å få møte Ferlinghetti hjemme hos ham i North Beach, i bakkehøydene over Golden Gate-innløpet i San Francisco. Hjemløs hadde dikteren funnet en hjemby. Faderløs var han selv blitt far for sin egen poetgenerasjon — og de mange som kommer etter. Poesi er et stammeuttrykk. Noen skal takke for tilværelsen, at den er som den er — levelig iblant. Så sier vi fra når ting går galt. Og fryder oss over alt som er skapt. Noen skal skrive diktene. Noen skal lese dem.»

Disse linjene fra bokas etterord rommer en hel poetikk, for den som kikker nærmere etter. Boka anbefales uten videre. Det gjør også Volds artikkel i Vinduet, som også trykker opp diktet «Selvbiografi» («Autobiography») som en bitteliten bok i bladet. Dette sentrale diktet er aldri oversatt før. I artikkelen påpeker Vold at det blir henvist åpent til hos fire norske lyrikere; Sonja Åkesson (1926-1977), Dan Turell (1946-1993), Terje Thorsen (49) og Linda Klakken (35).

Vold går igjennom denne skandinaviske innflytelsen i en skarpsindig analyse. Tirsdag blir det både opplesning, foredrag og film i Tronsmo. Terje Thorsen framfører sin utgave av «Autobiography». The beat goes on.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.