Jan Kjærstad bejubler arkitektenes kultroman

Kanskje den merkeligste byromanen som er skrevet.

MAGISK BOK: Jan Kjærstad har minnet oss om en klassisk byroman, en bok som kan gi leseren en følelse av å sveve i løse lufta.

Foto: NINA HANSEN/ Dagbladet
MAGISK BOK: Jan Kjærstad har minnet oss om en klassisk byroman, en bok som kan gi leseren en følelse av å sveve i løse lufta. Foto: NINA HANSEN/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Få norske forfattere snakker med større entusiasme og innsikt om selve romankunsten enn Jan Kjærstad, som i helgen har vært på Lillehammer og fortalt om sitt forfatterskap og lest fra sin neste roman, «Normans område». Men han har også holdt foredrag om en av sine favorittbøker og trukket fram den kanskje merkeligste byromanen som er skrevet, «Usynlige byer» (1972), av den italienske dikteren Italo Calvino (1923-1985).

Boka er ikke bare en favoritt blant forfattere, den er også en kultbok for arkitekter verden over med sine merkverdige visjoner av byens muligheter og umuligheter, byer som står på pæler, firkantede byer, runde byer, byer uten sentrum, flytende byer, svevende byer, byer som beveger seg i spiralform. Byutviklingen vil fortsette «inntil hver form har funnet sin by,» som Kjærstad uttrykte det.

Under arbeidet med foredraget ble Kjærstad av tilfeldige årsaker utsatt for et eksperiment. Da han skulle lese boka, var den søkk vekk. Den sto ikke verken der den skulle stå eller der den ikke skulle stå i bokhylla hans. Til slutt måtte han gå til et antikvariat og kjøpe en ny. Han leste den, gjorde sine notater og satte sine utropstegn i margen. Deretter fant han den opprinnelige boka i hylla, også den full av understrekninger og observasjoner. Men under helt andre avsnitt, og med helt andre poenger.- En magisk bok, konkluderte Kjærstad, som anbefalte folk å gjøre det samme med en bok de liker, om ikke annet så for å få bekreftet at vi stadig forandrer oss som mennesker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer