KOMMENTARER

LILLEHAMMER-NOTATER:

Jan Kjærstad er en modig mann

Frankfurt ligger ikke ved Mjøsa.

VEKKER OPPSIKT: Jan Kjærstads Frankfurt-utspill er et hyppig samtaleemne på Norsk Litteraturfestival. Det er ikke ofte man hører en forfatter klage over at 52 millioner kroner blir brukt på norsk litteratur. Foto: NTB Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Jan Kjærstads Frankfurt-utspill er et hyppig samtaleemne på Norsk Litteraturfestival. Det er ikke ofte man hører en forfatter klage over at 52 millioner kroner blir brukt på norsk litteratur. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet): I et ekstraordinært innslag tidlig i dag morges på Norsk Litteraturfestival kunngjorde kulturminister Trine Skei Grande at Norge trekker seg fra den mye omtalte satsingen på bokmessa i Frankfurt i 2019. «Vi har forstått at Jan Kjærstad har rett. For en gangs skyld vil vi ta konsekvensen av våre feiltrinn,» sa en alvorstung statsråd til pressen.

Unnskyld, dette er fake news. Det var bare så fristende. Foreløpig er verken Skei Grande eller Kjærstad til stede på Lillehammer. Men de burde vært det. Byen er full av folk, hotellene er sprengt. Hit kommer 26 000 genuint litteraturinteresserte mennesker for å se forfattere prate, lese, holde foredrag, kle seg ut, drikke vin, delta på quiz, sparke fotball og så videre.

Det ville de ikke ha sett om de hadde vært i Frankfurt, med sine science fiction-aktige hangarer fulle av bøker og litterære byråkrater. Forfatterne er mer usynlige i den tyske messebyen enn festivalbyen ved Mjøsa. Frankfurt er agentenes og bokauksjonenes messe. Slaget om bøkene foregår bak kulissene.

Har Kjærstad rett eller tar han feil når han hevder at vi spiller den stormannsgale narrens rolle når vi satser på Frankfurt? Jeg synes han har mange gode poenger. De underverkene man venter seg i Frankfurt har på mange måter skjedd allerede. De begynte allerede i 1991, da Jostein Gaarder utga «Sofies verden». Den selger fortsatt, kloden rundt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer