Jan Kjærstad møtte leserne

- Det må være tillatt å «hoppe» litt i en bok, svarer Kjærstad, selv kjent for tykke bøker.

(Dagbladet.no): Fredag møter du ham her. Men først:

- Hva handler den nye boka di, «Kongen av Europa», om?

– Dette er jo det vanskeligste av alle spørsmål, og svaret er alltid like langt som, det vil si identisk med, romanen selv. Men hvis du setter kniven på strupen: Den handler om en mann ved navn Alf I. Veber, og det viktigste man kan si om ham, er at han er en søker. Hans favorittband som barn er ikke for ingenting The Searchers. Jeg holder vel egentlig

søkingen som menneskets vesenskjennemerke nr. 1. Tidlig i romanen kommer en barndomshistorie som skal konkretisere det savn som er grunnen til Alfs søking: en olabil-ulykke der han mister milten. Han er med andre ord en mann med store mangler, han mangler til og med noe fysisk, et av sine indre organer. At hans beste venn, en sju år eldre jente, like etter tar sitt eget liv, gjør ikke saken bedre. Alf går etter dette med et tomrom i seg som han forsøker å fylle, hele livet hans blir preget av et udefinerbart savn.

- Hvor er vi i boka?

- Nåtidshandlingen er lagt til London, og mens vi følger Alfs merkelige eventyr der, får leseren stadige tilbakeblikk på Alfs tidligere liv, i form av historier som etter hvert forhåpentligvis glir sammen og danner et bilde av denne forvirrede mannen.

- Forvirret, sier du?

- Alf rommer en motsetning, og det er den samme motsetningen som de fleste av oss rommer. Han er en romantiker som ønsker å være et opplysningsmenneske. Eller omvendt: Han forsøker å leve etter fornuften, men oppdager stadig hvordan følelsene stikker av med seieren.

Jan Kjærstad møtte leserne

Jan Kjærstad er veldig opptatt av musikk. Det skinner gjennom i det han skriver. Så også her:

- Det er mye musikk i boka, ja. Alf tar i lange passasjer av livet sin tilflukt til populærmusikken. Som en sann romantiker vet han at det av og til – og uforståelig – kan ligge like stor visdom i en popsang på 2 minutter og 37 sekunder som i hele Store Norske leksikon til sammen.

- Hvilke bøker gleder du deg til i høst? Og hva er den siste boka du leste?

- Jeg gleder meg som et barn til å lese David Mitchells roman «Skyatlas». Den siste boka jeg leste var Ali Smiths «The Accidental», som uforståelig nok ikke vant Booker-prisen nå nylig. Ali Smith er en av mine yndlingsforfattere, hun er skotsk, og denne romanen er uten tvil den mest fremragende og originale romanen jeg har lest så langt i år.

- Hva er det beste du har skrevet, går det an å si noe om det?

- Nei, iallfall ikke for meg. Når du har arbeidet med en bok i to eller tre år, blir det sjelden noe du er misfornøyd med. Mine bøker er ulike, men jeg har et godt forhold til alle. Jeg er nok ekstra svak for «Det store eventyret» fra 1987. Ikke veldig mange har lest den, men de som har lest den, sender ofte veldig hyggelige hilsener og kommentarer til meg, både i e-poster og i brev. 

- Til slutt: Liker du høsten?

- Jeg har et anlegg for melankoli, svarer Kjærstad:

– Så ja, jeg liker høsten.

Følg med på dagbladet.no/litteratur

MELD DEG PÅ LITTERATURAVISA, GRATIS: