Jan Kjærstad på umulig oppdrag

Det var ikke mye Jan Kjærstad klarte å spise, da han i går var invitert til statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen for å fortelle dem hvorfor de bør lese mer skjønnlitteratur. Kjærstad kalte oppdraget for «Mission Impossible».

Jan Kjærstad har snakket i alt fra første trinn i barneskolen til siste trinn i videregående, men ifølge ham selv har han aldri stått ovenfor en mer uskikkelig klasse enn i går da han møtte regjeringen.

Foranledningen til invitasjonen var at Kjærstad i vinter ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris.

- Vi er stolte av ham, sa statsminister Jens Stoltenberg.

Øver opp fantasien

Kjærstad listet opp seks gode grunner for hvorfor politikere bør lese skjønnlitteratur: Å lese en god roman er ren nytelse. Gjennom romaner kan man få et annet perspektiv på samfunnet. I litteraturen blir man konfrontert med grunnverdier, tenkemåter og livssyn.

- Gode romaner er en Verdikommisjon i seg selv, sa Kjærstad.

Han mener politikere bør lese for å bli stimulert til å se nye sammenhenger og for å få et innblikk i det uutsigelige og det uforklarlige. Den mest opplagte grunnen til at politikere bør lese skjønnlitteratur, er ifølge Kjærstad at gode bøker øver opp fantasien.

- Har du gitt regjeringen svaret på hvordan de skal vinne valget?

- Nei, akkurat det spurte ingen meg om, sier Kjærstad.

Kulturdiplomat

Kjærstad ga ikke regjeringen en leseliste, men de fikk i hjemmelekse å lese én skjønnlitterær bok i ferien.

Stoltenberg er allerede i gang med en av bøkene i Kjærstads trilogi om Jonas Wergeland.

- Å lese trilogien har vært en av mine ambisjoner, uavhengig av at Jan kommer hit i dag. Nå har jeg blitt enda mer inspirert, sa Stoltenberg.

- Hvor går en forfatter etter å ha besøkt Statsministerens kontor?

- Han går hjem, skriver så godt han kan og prøver å glemme det, sier Kjærstad.

- Det er en viktig del av forfatterrollen å være kulturdiplomat. Det å møte førsteklassinger, regjering og andre lesere er helligdagene i skrivetilværelsen. Hverdagen er ved skrivebordet.