Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Jan Kjærstad stiller svært ubehagelige spørsmål, i roman som gir assosiasjoner til Utøya

En bror av Breivik?

NY ROMAN: Jan Kjærstads nye roman gir assosiasjoner til Utøya, uten å handle direkte om terroraksjonen. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
NY ROMAN: Jan Kjærstads nye roman gir assosiasjoner til Utøya, uten å handle direkte om terroraksjonen. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer

En Arbeiderparti-politiker med familie blir funnet drept på bestialsk vis på en hytte i Nordmarka. Er det Nicolai Berge, ekskjæresten til politikerens datter, som står bak? Har det i så fall sammenheng med at Berge har blitt ekskludert fra Arbeiderpartiet? Og er han virkelig en skikkelse beslektet med Anders Behring Breivik? Disse dypt ubehagelige spørsmålene blir langsomt belyst i Jan Kjærstads roman av året.

Alle åpenbare forskjeller til tross gjør antydningene om at drapene kan være en terroraksjon, nærmere bestemt en som rammer Norges tradisjonelt statsbærende parti, at assosiasjonene uvilkårlig går til Utøya-tragedien. Men ved å foreta et interessant grep unngår Kjærstad direkte paralleller til den: Han plasserer handlingen i romanen i år 2008. Her er det 23. august som er datoen der Norges uskyld blir smadret. Men er det egentlig snakk om en terroraksjon? Eller om drap begått i vanvittig sjalusi?

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?