Jan Kjærstad storfavoritt

De to første dagene i februar avgjør juryen hvem som får Nordisk Råds litteraturpris . Nordiske litteraturkritikere mener forfatteren Jan Kjærstad fortjener å få utmerkelsen i år. Les om de nominerte.

Og de nominerte er...

Den norske nominasjonskomiteen valgte i fjor å nominere en «gammel» bok av Jan Kjærstad til årets pris. Romanen «Oppdageren» kom ut i 1999, men ble etter manges oppfatning forbigått da den ikke ble nominert til Nordisk Råd-prisen samme år.

Striden omkring Kjærstad skal ha vært hovedårsaken til at juryen deretter valgte å trekke seg. Først i august var en ny jury på plass. Den består av professor Hans Skei, forfatter Oskar Stein Bjørlykke og bibliotekar Aud Nordgarden Grimstad. De har åpenbart truffet blink. Dagbladet har snakket med svenske og danske kulturjournalister og redaktører. Samtlige mener at Norge er klar favoritt når årets pris skal deles ut.

- Det hadde vært kult om Jan Kjærstad fikk prisen. «Oppdageren» har ikke kommet ut på svensk, men de to første i trilogien er utrolig bra, sier Jan Eklund, kulturredaktør i Dagens Nyheter, til Dagbladet. Han synes begge de nominerte svenske er bra, men ikke i klasse med Kjærstad.

Nils Schwartz i Expressen synes Kjærstad har skrevet en imponerende trilogi.

- Jan Kjærstad er min personlige favoritt. Tre lyrikere har vunnet på rad nå, så det er sannsynlig at en roman får prisen.

Anders Paulrud, forfatter og journalist i Aftonbladet, synes Kirsten Thorup er en bra forfatter, men vil likevel gi prisen til Kjærstad. - Han har de største litterære prosjektene i dag, og det bør belønnes.

Press på komiteen

Danskene har for lengst trykt Kjærstad til sitt bryst. Sist høst figurerte han i alle danske aviser da «Oppdageren» kom ut på dansk. I fjor var danskene så fortørnet over at han ikke ble nominert, at tidligere kulturredaktør av Politiken, Jes Stein Pedersen , uttalte at hvis ikke nordmennene klarte å nominere Kjærstad, så ville danskene gjøre det.

Litteraturredaktør Bo Bjørnvig i Weekendavisen framhever Kirsten Thorup som en av Danmarks største forfattere og således en verdig kandidat, men må likevel innrømme at Kjærstad er en klar favoritt.

- Det er jo ikke alltid bare den ene nominerte boka man tenker på, men hele forfatterskapet. Her er det jo snakk om tredje bind av en viktig og god trilogi. Jeg synes det hadde vært passende om Kjærstad fikk prisen i år, sier han.

John Christian Johnsen, litteraturredaktør i Ekstra Bladet, er bekymret over det presset som i ligger på komiteen i år.

- Det ligger et stort trykk på bedømmelseskomiteen at det skal bli Jan Kjærstad i år. Et slikt press kan få en slags moteffekt, men etter det jeg kjenner til av årets kandidater, er Kjærstad en opplagt vinner. Kirsten Thorups roman er også et fremragende verk. Under andre omstendigheter ville hun kanskje fått prisen. Dette er et hovedverk i hennes forfatterskap, men det er ikke sannsynlig at hun får prisen nå, siden Danmark har vunnet to år på rad, sier Johnsen.

GAR TRUFFET BLINK:Det er fremdeles noen uker til den endelige avgjørelsen er klar, men mange - ikke bare nordmenn - blir nok skuffet om ikke Jan Kjærstad får Nordisk Råds litteraturpris 2001.