<strong> KAN STOPPES:</strong>  To av Jan Lööfs bøker risikerer å bli stoppet av forlaget. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
KAN STOPPES: To av Jan Lööfs bøker risikerer å bli stoppet av forlaget. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX Vis mer

Jan Lööfs bøker kan stoppes av forlaget

- De har stilt et ultimatum. Enten må jeg forandre bøkene, eller så vil de ikke gis ut lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den svenske forfatteren Jan Lööf har solgt flere bøker i Norge, men nå risikerer noen av hans mest populære bøker å bli stoppet av forlaget.

Det skriver den svenske avisa Dagens Nyheter.

- Stilt et ultimatum Grunnen skal være at Bonnier Carlsen Forlag skal ha funnet «stereotypisk skildringer av andre kulturer» i bøkene.

Det er bøkene «Morfar er en sjørøver» og «Ta fast Fabian» som risikerer å bli stoppet.

«Morfar er den sjørøver» ble første gang gitt ut i 1996 og er en billedbok om en gutt og hans bestefar som legger ut på et eventyr hvor de blant annet møter den onde piraten Omar Abdullah.

- De har stilt et ultimatum. Enten må jeg forandre bøkene, eller så vil de ikke gis ut lenger, sier Lööf til Dagens Nyheter.

Det er enda ikke bestemt hva utfallet av uenigheten vil føre til.

Det er ikke første gang forlaget har ønsket å forandre eller stoppe bøker. I 2012 gjaldt det Stina Wirsén og hennes bok «Lilla Hjärtat».

- Stormene har påvirket oss Kritikerne mente at bøkene inneholdt rasistiske karikaturer og det hele endte med at forlaget stoppet salget av bøkene.

Litterær sjef i forlaget, Eva Dahlin, mener de lærer mye av slike hendelser.

- Stormene har påvirket oss og debattene har til tider vært utfordrende. Men det er synd at Lööf oppfatter at vi har gitt han et ultimatum. Ingen ting er bestemt og det pågår nå en diskusjon om hvordan vi kan løse dette, sier hun til Dagens Nyheter.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer