Jan Palach satte fyr på seg selv i protest mot Sovjetunionen

Aksjonen hans skildres i ny HBO-serie.

VAKTE OPPSIKT: Da Jan Palach tok livet av seg i januar 1969, vakte det oppsikt over hele verden. Da en annen student gjorde det samme året etter, ble det nærmest tiet i hjel. Foto: HBO
VAKTE OPPSIKT: Da Jan Palach tok livet av seg i januar 1969, vakte det oppsikt over hele verden. Da en annen student gjorde det samme året etter, ble det nærmest tiet i hjel. Foto: HBOVis mer

I kveld har betalingskanalen HBO Europe Norges-premiere på den største satsningen i selskapets historie. «Burning Bush» er et drama i tre episoder med sentrum i det tsjekkoslovakiske opprøret mot de sovjetiske okkupantene i 1968.

Serien tar utgangspunkt i skjebnen til historiestudenten Jan Palach, som i protest mot den sovjetiske okkupsjonen av Tsjekkoslovakia satte fyr på seg selv og døde av skadene.

Den polske regissøren Agnieszka Holland bodde i Praha i denne dramatiske tida.
- For meg ble det svært personlig å lage denne filmen, sier hun i en samtale med Dagbladet. —Jeg var der da det skjedde. Jeg ble arrestert og dømt til betinget fengsel i halvannet år.

Jeg var ung og modig, men det var selvsagt en ekstrem opplevelse. Denne tida formet meg. For meg har det vært viktig å framkalle stemningen for en ny generasjon.

Holland er en påaktet regissør både i USA og Europa. Hun har jobbet sammen med Milos Forman, dessuten polske giganter som Andrzej Wajda og Krzysztof Kieslowski. Hun ble kjent gjennom filmer som «Europa, Europa» (1990), «The Secret Garden» (1993)og «Total Eclipse» (1995).

To ganger har hun vært Oscar-nominert. De siste åra har hun regissert episoder i serier som «The Wire», «Treme» og «The Killing».

- Prague-våren 1968 viste at vi var i stand til å slåss. Men etter Palachs aksjon ble det paradoksalt nok klart for alle at det hele var over. Folk innså at de ikke var villige til å dø for friheten. Det som fulgte, var den såkalte normaliseringen, en snikende og brutal måte å bryte ned folks moral på fra makthavernes side.

Allerede en måned etter Palachs aksjon, brant en ny student seg offentlig.

- Han ble knapt omtalt, forteller Holland.

- Folk ble passive og tilpasset seg systemet. De var redde for jobbene sine, for barnas skolegang, for å bli fratatt passet. Derfor har ikke denne unnfallende epoken vært så mye omtalt i Tsjekkia. «Burning Bush» er den første filmen som skildrer det som skjedde på en autentisk måte.

Alle opptak er gjort i Praha. Mini-serien på tre episoder handler først og fremst om ettervirkningene av Palachs aksjon. I kjølvannet av hendelsen forsvarte den kvinnelige advokaten Dagmar Buresová familien til Jan Palach i en rettsak for å renvaske hans navn etter at han ble offentlig bakvasket av den kommunistiske regjeringen. Hun er seriens hovedperson.

- Mottakelsen i Tsjekkia har vært sjokkerende positiv, sier Holland. — Det virker som om en ny generasjon synes det er på tide å gjenkalle minnene om hvor raskt folk tilpasset seg etter 1968-invasjonen. Så lenge de fikk kjøpe mat, øl, bil og leve et familieliv, holdt de fred.

Charta 77 var et opprør bare noen få signerte. Det er dette som er interessant. Hvor lett det er å la seg korrumpere. Og hvor ubehagelig det er å snakke om det. Det virker som om «Burning Bush» fungerer som en renselse. Historien er ikke over, den kommer tilbake på så mange måter. Jeg tror Palachs skjebne minner de unge tsjekkerne om dagens mangel på ideer som er verdt å kjempe for.

REGISSØREN: Agnieszka Holland er invitert til flere filmfestivaler med sin oppsiktvekkende TV-serie. Foto: HBO
REGISSØREN: Agnieszka Holland er invitert til flere filmfestivaler med sin oppsiktvekkende TV-serie. Foto: HBO Vis mer