Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jan Vardøen om Nedre Foss gård: - Dette er alle restauratørers skrekk

Historisk restaurant brant.

EN TRAGEDIE: Historiske Nedre Foss gård på Gruneløkka brant kveld og natt til nyttårsaften. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
EN TRAGEDIE: Historiske Nedre Foss gård på Gruneløkka brant kveld og natt til nyttårsaften. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Deler av ærverdige, historiske og nyoppussede Nedre Foss gård på Grünerløkka i Oslo er totalskadd etter brannen som startet i går kveld. Restauranten i gården åpnet tidligere i år etter en oppussing for 50 millioner kroner i regi av innehaver Nevzat Arikan, og ble raskt et populært spisested.

- Det som har skjedd er erketrist. Det er alle restauratørers store skrekk, konstaterer Jan Vardøen, som selv har skapt og driver en rekke utesteder og restauranter på Grünerløkka og andre steder i Oslo.

Han har kjent og samarbeidet med Arikan i 20 år og er imponert over arbeidet som ble lagt ned i 1800-tallsgården som nærmest var falleferdig før Arikan satte igang oppussingen.

- Kanskje sett bort fra Statholdergaarden i Kvadraturen var dette byens eldste restaurantlokale og et unikt praktsted, sier Vardøen.

- Det er lagt ned så mye tid og kjærlighet i å sette det i stand, at man bare må håpe de har ork til å starte på nytt slik at vi en dag kan få det tilbake. Men det vil naturligvis bli tungt. De var akkurat ferdig med en lang prosess, konstaterer Vardøen.

Ifølge en feature i Dagens Næringsliv før åpningen, var Nedre Foss gård utstyrt med såvel eget bryggeri som brenneri og hadde bordplass til 400 gjester. Stedet hadde røykovn, vedgrill og metervis med marmor og kobber. Alt ned til urinalene i kjelleren var spesialbestilt.

Nå er hele den gamle delen av bygget ødelagt.

Heldigvis ble både gjester og personale trygt evakuert da brannen startet like før klokka 19.00 i går kveld. Ingen ble dermed skadet i brannen.

Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med innehaver Nevzat Arikan eller eier Christian Ringnes i dag.

VIL HJELPE: - Er det noe resten av restuarant-Oslo kan gjøre - ring oss, sier Jan Vardøen, utelivs- og restaurantgrunder på Grünerløkka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
VIL HJELPE: - Er det noe resten av restuarant-Oslo kan gjøre - ring oss, sier Jan Vardøen, utelivs- og restaurantgrunder på Grünerløkka. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media