Janis fikk aldri noen Mercedes-Benz

Janis Joplin (1943-1970) ville fylt 60 år i disse dager. Fortsatt holder denne unike sangeren fra Texas en unik posisjon i rockens historie. Ingen hvit kvinne har sunget med den samme ville feelingen som henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden hun døde i 1970, er Janis Joplin blitt et begrep, og hun er for lengst utropt til rockens ukronete dronning. Med sangferdigheter som ingen annen, en gudbenådet stemme og en musikalsk fantasi som hun visste å utnytte til fulle, sang hun seg opp på den høyeste tronen i musikkhistorien.

Konkurrenter har det for så vidt ikke vært noen mangel på, verken med eller uten gitar. Navn som Chrissie Hynde, Julie Driscoll, Maria McKee, P.J. Harvey og Courtney Love vil neppe noensinne bli glemt, men ingen har klart å plassere seg på toppen på samme måte som Janis Joplin.

JANIS JOPLIN BEHERSKET så godt som alle former for stemmebruk. Hun kunne være innsmigrende, rå, ubehøvlet, ettertenksom, overgivende, skrikete, stille, bråkete, kjærlig, melankolsk, sørgmodig og hatefull. Kort sagt, få felter forble uprøvd.

Da hun døde, hadde hun spilt inn tre album, to med Big Brother & The Holding Company, og ett, «I've Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama» under sitt eget navn. Hun var nesten ferdig med innspillingen av sitt andre soloalbum, «Pearl». I ettertid er det kommet et halvt dusin til, med tidligere uutgitte live- og studioopptak i tillegg til en anselig mengde samlinger av typen «best of...»-album og/eller bokser. Pluss en håndfull film- og videoopptak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer