Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

TV 2: «Århundrets stemme»

Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

2000-tallet ble tolket i kveld. Vi anmeldte låt for låt.

UTE: Jannike Kruse får en klem av William Hut, som i likhet med Daniel Owen (t.h.) fikk færrest stemmer i «Århundrets stemme» på TV 2 i kveld. Alle foto: Thomas Reisæter / TV 2
UTE: Jannike Kruse får en klem av William Hut, som i likhet med Daniel Owen (t.h.) fikk færrest stemmer i «Århundrets stemme» på TV 2 i kveld. Alle foto: Thomas Reisæter / TV 2 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV: Seks artister står igjen i TV 2-programmet som tolker låter fra ti tiår, etter at Jannike Kruse måtte si takk for seg. I kveld var turen kommet til vår nære hit-historie, 2000-tallet (originalartisten i parentes), og dette mener vår anmelder om kveldens sju tolkninger:

Eirik Søfteland: «I Don't Want To Be» (Gavin DeGraw)

Eirik holder seg i det litt tunge landskapet, men denne gang mer i retning pop.

image: Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

Han har valgt en «kraftballade» fra amerikaneren Gavin DeGraws debutalbum fra 2006. Han er en sånn artist som gjerne synges av håpefulle «Idol»-deltakere. Eirik vil prøve å gjøre sin egen versjon, men ender vel med å gjøre den stort sett akkurat sånn Gavin DeGraw gjør den. Han kler denne «sjangeren» også, gjør ikke noe galt, synger reint og fint - men det blir litt vel mye plankekjøring, dette. Men han når ihvertfall fram til ungjentene som mest av alt venter på Daniel (Owen).

Daniel Owen: «Cry Me A River» (Justin Timberlake)

Det er ikke så veldig overraskende at Daniel har valgt en Timberlake-låt – fra debuten «Justified» fra 2002.

image: Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

Han har vært litt utilpass når han har tolket eldre låter, men her er han nærmere sin egen musikalske virkelighet. Blir det bedre da?

Han er ung, mangler erfaring og prøver virkelig, men igjen er han mer opptatt av å danse enn å synge. Igjen går det utover sangen, og dette er tross alt en sangkonkurranse. Han blir andpusten, fikser falsetten greit, men synger surt her og der.

Beklager, Daniel, men dette holder ikke til mål - hvis du ikke reddes av familiens yngste nok en gang.

Jannike Kruse: «Since U Been Gone» (Kellly Clarkson)

Kelly Clarkson er sjøl et produkt av reality-tv, som vinner av «American Idol» (og nummer to i «World Idol» - etter Kurt NIlsen).

image: Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

Dette er en av hennes mest kjente låter – fra 2004. Hvordan fikser Musikal-Jannike dette?

Veldig dårlig, skal det vise seg. Hun vil veldig mye her. For mye. Det er så surt, så surt - helt til hun treffer sånn noenlunde i det kraftfulle refrenget. Jannike har energien og røffheten inne, til tross for at hun står ganske stille, men glemmer altså at det skal synges reint. Skyldes det nervøsitet? Hvor lenge holder dette?

William Hut: «Human» (The Killers)

William var blant dem som fikk færrest stemmer sist, så han må bevise! Jeg har etterlyst mer energi fra bergenseren, og her kommer det.

image: Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

«Human» er en av Las Vegas-bandet The Killers’ mest populære låter – fra 2008. William er nesten i ferd med å miste stemmen, men kommer seg gjennom helt greit - til tross for at også han sliter med å treffe tonen. Låten passer bra til ham, og det er flott å se at han gjør noe annet enn en ballade. Og - det skal han ha, det er ingen som har kost seg mer på scenen i kveld. Det gjør noe med stemningen både i stua og i salen.

Frida Ånnevik:«Halo» (Beyoncë)

Det er nesten umulig å komme utenom Beyoncé når det første tiåret i dette årtusenet skal oppsummeres musikalsk, og «Halo» (2008) er et naturlig valg.

image: Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

Låten er en passe utfordring for Frida, som er den som har tatt flest sjanser i konkurransen. Her har hun attpåtil oversatt til norsk - og kalt den «Gjenskinn». Hun våger mye, og det gir henne en ekstra prikk på terningen.

For det er ting å trekke. Også Frida er litt ekstra nervøs, og hun sliter med det sangtekniske. Hva er det med vokalen i kveld? Det er jo bare Eirik som har klart å synge reint så langt!

Øivind Elgenes: «Ambitions» (Donkeyboy)

Et uventet – og litt rart – valg fra Elg. Kommer han til må synge falsett? Han er ingen Linnea Dale (som gjestesynger i refrenget på originalen) heller, så hvordan skal dette gå? Beholder han elektronika-vibben til drammensbandet?

image: Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

Jeg var skeptisk, det skal innrømmes. Men nei, da, Elg gjør noe helt annet. Det blir en streit, halvakustisk poplåt, og det er forfriskende å høre låten bli tolket sånn - og å høre Elg i en sånn setting. Han beviser at en låt kan gjøres på mange måter, og han gjør det ikke så mange andre artister gjør i denne konkurransen: Han gjør låten til sin egen.

Chris Medina: «Yellow» (Coldplay)

Den norgesbosatte amerikaneren har valgt britisk pop, og en sang som burde passe bra til hans syngestil (sjøl om jeg ville trodd at deres «Trouble» hadde passet enda bedre, også den fra debuten i 2000).

image: Jannike Kruse ute av «Århundrets stemme»

Og - der kom falsetten, men kanskje litt vel mye av den. Den er liksom blitt Medinas varemerke. Men det er befriende å høre en artist som synger reint - i likhet med Elg. Chris gjør den litt fyldigere enn Coldplay, og sjøl om han ikke er Chris Martin, gjør han en god tolkning som bør gi ham ny tillit i kveld.

«Århundrets stemme» er tilbake neste lørdag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!