Jansen blir Hitler

-  Jeg må få Hitler ned fra pidestallen, der han har stått som et monster, sier Per Jansen (63). Han skal spille Hitler i «Speer» på Nationaltheatret.

Terje Mærlis oppsetning har premiere på Nationaltheatret 12. mars.

-  Hvis jeg ikke klarer å framstille ham også med menneskelige trekk, blir han en klisjé, sier Jansen.

Han sitter i sminkestolen og blir forvandlet til Hitler av maskør Ruth Haraldsdottir Norvik.

Hun har nettopp satt på ham ny nese, og i løpet av noen minutter blir han uhyggelig lik Adolf Hitler.

Psykopat

-  Berthold Grünfeld har uttalt at Hitler var en klassisk psykopat. Det er jeg enig i. Hitler var et superego, som ga andre skylda. Men han må også hatt en tiltrekningskraft. Derfor ville det bli kjedelig hvis han bare skildres som grusom, mener Per Jansen, skuespiller i 40 år med de fleste store klassiske roller på rullebladet. Roller han selv husker med stor glede er «Peer Gynt», Osvald i «Gjengangere» og dr. Wangel i «Fruen fra havet».

-  Jeg kunne godt tenke meg å spille John Gabriel Borkman og Gamle Ekdal også.

Men først Hitler med Sverre Anker Ousdal og Thorbjørn Harr som motspillere som den gamle og unge Albert Speer, Hitlers arkitekt og rustningsminister.

Jansens datter Ine har også en rolle i oppsetningen, som har med seg en stor del av teaterets samlede skuespillerstab.

Fenomenal

-  Har storfilmen «Der Untergang» påvirket deg i tolkningen av Hitler-rollen?

-  Absolutt. Bruno Ganz er fenomenal som Hitler med små virkemidler, blant annet gjennom dialekten. Det fine er at det er tyskere selv som har laget filmen. Ganz\' Hitler får i filmen menneskelige trekk, i motsetning til Goebbels som er unyansert framstilt. Filmen er laget på grunnlag på Joachim Fests bok og intervjuer med Hitlers sekretær Traudi Junge, mens stykket vi spiller, har biografien til Gitta Sereny som underlag.

Boka baseres på flere intervjuer med Albert Speer, det hele dramatisert av David Edgar. Det var også han som dramatiserte Dickens «Nicholas Nickleby» for fjernsyn og teater.

-  Hvordan jobber du deg inn i Hitlers liv?

-  Det er lang prosess, og jeg har lest masse, både før og nå. Boka til Joachim Fest og dagbøkene til Albert Speer har vært en del av denne jobben.

-  Ditt eget forhold til krigen?

-  Jeg er født i 1941 og husker mor delte ut mat til russiske krigsfanger. Det lå en fangeleir ikke langt unna oss i Bergen. Jeg husker også et engelsk fly over fjellet Løvstakken. Noen løftet meg opp, og jeg så en fallskjerm komme ned fra flyet, sier Per Jansen før han blir kalt inn til prøver på hovedscenen.

FØR OG ETTER Skuespiller Per Jansen forvandles til Adolf Hitler av maskør Ruth Haraldsdottir Norvik. Han skal spille diktatoren i «Speer» på Nationaltheatret, med premiere 12. mars.