Jansen gjør det igjen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les Arts Florissants, dir.: William Christie

Nils Henrik Asheim, Kjetil Skøien, Øystein Birkeland, Anne-Lise Berntsen Terning3 Nils Henrik Asheim/Sigbjørn Obstfelder: «Orkan»Aurora Verk som faller fra hverandre

CD: Janine Jansen er tilbake med sin Stradivarius, på Decca. Men denne gangen er det ikke ildfulle romantikere som får hennes oppmerksomhet, men salige Johann Sebastian Bach. Hun har forent krefter med bratsjisten Maxim Rysanov og cellisten Torleif Thedéen, og sammen går de løs på læreverker i særklasse: Bachs to- og trestemte invensjoner, grunnstamme i klaverundervisningen gjennom flere hundre år. Musikerne har lagt dem ut for strykeinstrumenter, og spiller dem for pålydende. Slik får vi nok en gang anledning til å oppleve hvordan Bach aldri skrev likegyldige modellverker til pedagogisk bruk.

Musikerne hopper suverent over alle tanker om korrekt oppførelsespraksis. De tar musikken på hælen, tydeliggjør linjespillet, løfter fram kontrapunktikken og gløder tonedannelsen.

Og midt i rekken av invensjoner har Jansen lagt inn den andre av Bachs Partitaer for solo fiolin, den med den store Chaconnen som avslutning. Da hører vi hvordan det kommer nye dimensjoner til, her hvor komponisten legger opp til alt som en fiolinist bare kan drømme om å strekke seg etter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer