Jansons' rystelse

Mariss Jansons går av. Men hallo, hva skjer?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Vi var møtt fram for å få forklaring på det forklarlige. Mariss Jansons vil ikke fornye kontrakten med Oslo-Filharmonien. Han var lei, ville videre. Men vi fikk ikke en slik forklaring. Vi fikk i stedet et engasjert innlegg om akustikk. Eller mangel på sådan.

  • - Jeg har tapt, sa Jansons og slo ut med armene. Etter 21 års kamp for å bedre akustikken i Oslo Konserthus hadde han tapt, og nå forlot taperen arenaen. Og det var da vi satt der med en litt underlig følelse. Var det slik det egentlig var?
  • Det finnes noen alternative teorier. Og når man først skal være alternativ, kan man fort bli konspirativ. Og da kan man fort mistenke hele seansen i går for å være et velregissert utspill i kampen for en ombygging av Oslo Konserthus. Siden huset sto ferdig i 1977, har et stadig tilbakevendende tema vært den dårlige akustikken. Elendig er akustikken, mener de som kan slikt, og derom hersker ingen i tvil.
  • Men tør Oslo-Filharmonien spille så høyt at de legger sin kunstneriske leder i potten? Neppe. Jansons understreket også sterkt at hans avgang ikke var en del av et slikt spill. Han likte ikke slike spill, sa han. Og det kan vi godt tro ham på. Hva kunne det da være?

Mens vi er i det konspirative hjørnet, kaster vi ut en ny teori. Kanskje Jansons rett og slett hadde bestemt seg for å slutte. Sliten og hjertesyk etter 21 år i Oslo, samt orkester både i Pittsburgh og Sankt Petersburg bestemte han seg for å trappe ned. Han tenkte kanskje at han hadde gjort nok.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer