JANTE: Har toppidrettsutøvere det sånn som i Jante? Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JANTE: Har toppidrettsutøvere det sånn som i Jante? Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Janteloven teller ikke

Janteloven finnes. Men ikke i kjendis-spaltene.

Meninger

Jeg blir alltid litt skeptisk til folk som står fram i avisene med en protest mot janteloven. Det er ikke det at de oftest er folk som jeg mistenker aldri har tatt i Sandemoses forfatterskap

- eller, det er litt av grunnen, men det er mer det at dette virker som folk som er i en situasjon som ikke helt kan sammenliknes med situasjonen til hovedpersonen i «En flyktning krysser sitt spor».

For dere som ikke husker det: Janteloven omhandler hvordan et lokalsamfunn trykker ned enkeltmennesket og nekter å anerkjenne deres talenter eller utvikling som person til noe eget. Undertittelen på boka er «en fortelling om en morders barndom». Så stor var Jantes sosiale kontroll og klamheten i småbyundertrykkelsen at det fører til at en drapsmann blir skapt.

Tilbake til folkene i avisa som klager over janteloven: Vel, for å gi folk skryt, de fleste klager ikke. En del blir spurt om den og sier de ikke merker noe særlig til det. Men et raskt søk på «kjendis janteloven» gir nok å ta av.

Noen gir fingeren til janteloven, andre har kappet hodet av janteloven, etc., etc. Felles for de fleste er at de er kjendiser som er anerkjent hos store grupper i landet for sine unike egenskaper og suksess. Noen av dem er fra miljøer der det å bli millionær ble heiet fram eller var vanlig fra før av.

Andre er idrettsstjerner som har fått støtte til å trene sitt talent fra de var små, gjerne i lokalsamfunnets egne organisasjoner og idrettslag. Andre igjen er godt nok likt i det ganske land til å trekke folk til konserter eller brukes i reklamer. He holdes frem. Som noe å se opp til. Den gjelder ikke dere. Denne janteloven.

Men: Til alle kjendiser fra trykkende lokalsamfunn eller miljøer som nektet dere å utfolde dere. Der de hadde bestemt hva dere skulle bli. Til dere som har folk fra hele deres gamle miljø som skyr unna på gata fordi dere er blitt noen i det hele tatt. (Og jeg vet dere finnes, både fra småbygder og religiøse og etniske bakgrunner.) Dere har gjort det. Dere har vunnet over jante.

Dere andre kan bare slutte å snakke om kritikk som «janteloven».

Eller bli moderne og kalle det «mobbing» i stedet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.