DEBATT

Janteloven teller ikke

Janteloven finnes. Men ikke i kjendis-spaltene.

JANTE: Har toppidrettsutøvere det sånn som i Jante? Foto: Nina Hansen / Dagbladet
JANTE: Har toppidrettsutøvere det sånn som i Jante? Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg blir alltid litt skeptisk til folk som står fram i avisene med en protest mot janteloven. Det er ikke det at de oftest er folk som jeg mistenker aldri har tatt i Sandemoses forfatterskap

- eller, det er litt av grunnen, men det er mer det at dette virker som folk som er i en situasjon som ikke helt kan sammenliknes med situasjonen til hovedpersonen i «En flyktning krysser sitt spor».

For dere som ikke husker det: Janteloven omhandler hvordan et lokalsamfunn trykker ned enkeltmennesket og nekter å anerkjenne deres talenter eller utvikling som person til noe eget. Undertittelen på boka er «en fortelling om en morders barndom». Så stor var Jantes sosiale kontroll og klamheten i småbyundertrykkelsen at det fører til at en drapsmann blir skapt.

Tilbake til folkene i avisa som klager over janteloven: Vel, for å gi folk skryt, de fleste klager ikke. En del blir spurt om den og sier de ikke merker noe særlig til det. Men et raskt søk på «kjendis janteloven» gir nok å ta av.

Noen gir fingeren til janteloven, andre har kappet hodet av janteloven, etc., etc. Felles for de fleste er at de er kjendiser som er anerkjent hos store grupper i landet for sine unike egenskaper og suksess. Noen av dem er fra miljøer der det å bli millionær ble heiet fram eller var vanlig fra før av.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer