Jantelovens sønn

Fran Healy lurer på hvorfor Travis er så store i Norge. Så får han en kort innføring i Aksel Sandemose og Janteloven av 1933.

LONDON (Dagbladet): Dermed skjønner han alt utover det faktum at han er en somlekopp.

- Jeg har ofte lurt på det der med Travis og Norge - hvorfor vi er så store, sier han etter å ha ristet av seg irritasjonen rundt en mistet bag.

Det kommer et par «fuck me», og seinere en dobbelt «fuck me» da han i sin siste glemskhet kommer på at han for noen år siden klarte å miste den gullklokka bestefaren hans fikk av Rolls-Royce-fabrikken i Glasgow da han gikk av med pensjon.

- Jeg fikk den av bestefar som var stolt av den, hadde den med meg overalt og så glemte jeg den igjen på et hotell i USA - tror jeg, sier Fran.

- Jeg har vært lei meg siden. Og nå har jeg lagt fra meg bagen min med nøkler til hus, bil og you know what. Og det irriterer meg at jeg holder på sånn - fuck me.

- Jeg er et surrehue. Bollocks!

Født beskjeden

Men Fran Healy, sjela i Travis, er et hyggelig surrehue. Og hvis du ikke visste det fra før - han elsker bandet sitt. For Fran er ikke bare låtskriver, vokalist og kompis i den musikalske sensasjonen fra Skottland. Han er også et av bandets desidert største fan.

- Det der med den loven (Janteloven) du snakker om, den kunne like gjerne vært skrevet i Glasgow, sier han.

- I den byen blir du stort sett født beskjeden. Og du skal ikke være noe spesielt, du skal ikke synes - du skal bare være til. Og har du talent for et eller annet, er det smarteste du kan gjøre å dele det med andre.

Hvilket Fran Healy gjør gjennom sine sanger. Han deler dem med alle. Og derfor ser han ikke på seg sjøl som en rockestjerne. - Jeg bedriver public service , sier han.

- Jeg lager sanger og lar folk synge med. Og det er det Travis handler om - gode sanger som folk liker å høre og synge med på. Det er lite som gjør meg mer fornøyd enn når publikum synger.

- Men kunne ikke du også tenkt deg å synge litt med på rockekjøret, eller vræle for den sakens skyld, og være mer superstar enn bare beskjeden og snill og grei?

- Noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne gjøre det. Men det går ikke, jeg er ikke utstyrt til det - jeg kan ikke være rockestjerne. Og når jeg tenker meg om, så er det ikke så rart. Jeg er jo fra Glasgow, for Gods sake.

3 x Norge

Når Travis kommer til Norge om en snau måned, tar de med seg gammel musikalsk bagasje og 12 nye minner. Pluss ordet fuck.

På coveret til den siste utgivelsen «12 Memories» advares nemlig alle CD-kjøpende foreldre mot dette ordet. Og Fran Healy skjønner ikke det - han skjønner ikke hvorfor ordet fuck er så stygt at bruken av det i én låt, «Peace the fuck out», tvinger plateselskapet til å klistre på en lapp der det advares mot stygg språkbruk.

Som om hele albumet skulle være fordervet av verbal styggedom.

- Sannsynligvis er det verdens mest brukte ord, sier han.

- Og det mest kjente - uansett morsmål. Og nå blir det vel «biip» når låten spilles på radio sjøl om ordet representerer den tida vi lever i. Spør du meg, er musikkindustrien full av drittsekker.

- Fordi?

- Det handler bare om penger. Hvilket er skremmende. Industrien er full av businessmenn og det er de som gjør verden håpløs. Artistene blir objekter som skal melkes gjennom arbeid, arbeid og mer arbeid. Og de kjører deg ikke bare i grøfta - de kjører deg enda lenger. Sjøl om du har punktert på alle fire hjulene, får du ikke tid til å skifte dekk, sier Fran Healy.

Maler og tegner

Hvilket skjedde med Travis og var nær ved å smuldre bandet hen. Det var ikke mer igjen. Men nå er de på beina igjen og ser lyst på framtida. Og Fran Healy bobler av kreativitet.

- Jeg maler, tegner - jeg gjør alt, sier han.

- Jeg må gjøre det, det er sånn jeg er skapt. Men jeg liker sanger best - det er noe brilliant med sangen. Du kommer liksom nærmere sannheten med en låt.

Og: - Jeg tror vi synger før vi lærer å snakke. Og dyrene synger de også - de synger sine beskjeder. Og jeg skal fortsette å skrive låter - sjøl om det var tungt en periode så hadde vi ikke mistet det. Vi måtte bare en tur hjem for å se at vi fortsatt hadde det i oss.

- Hvilket betyr?

- At Travis elsker Travis, sier Fran Healy.

- Og at vi, mens vi sto der oppe i Glasgow og så på hverandre, skjønte at vi ville tilbake.

TIL NORGE: Travis, med frontfigur Fran Healy, kommer om en snau måned. De har med seg gammel musikalsk bagasje og 12 nye minner. Pluss ordet fuck. På coveret til den siste utgivelsen «12 Memories» advares alle CD-kjøpende foreldre mot dette ordet.<!--FOTO-->