Januardikt om massasjedusjer

Etter lang ventetid, fikk vi endelig svar fra januarpoeten i Skolekammeret.

(Dagbladet.no): - Dette skal jeg vise stolt fram til norsklæreren min, jubler Anni Othilia Solberg. 19-åringen fra Stord skrev januardiktet «I Noreg».

Hun går det siste året på media og kommunikasjon for tida, og forteller at hun driver med en del mediating.

- Jeg liker godt å ta bilder, drive med litt filming og andre kreative ting. Jeg er en liten skap-kunstner, tror jeg, skriver Anni Othilia.

- Hvorfor skrev du diktet?

- Det kom som en reaksjon på en dokumentar jeg så. Den handlet om en norsk mann som giftet seg med en afrikansk kvinne han møtte på nettet. I Afrika hadde de stort bryllup der alle i landsbyen danset og sang for de nygifte. Alle var glade på brudens vegner, for i Norge var vi jo så rike, så her måtte vi da være lykkelige! Der danset de bortover grusveier med hodet og hendene høyt hevet, fulle av kjærlighet til hverandre og til livet, og ønsket seg til Norge. Da jenta kom til Norge, trivdes hun selvsagt ikke, og jeg fant hele situasjonen litt ironisk og provoserende, og ble rett og slett så inspirert at jeg skrev om det.

Det er vi glade for. Og sikkert Anni Othilies norsklærer, også.

Januardiktet

«I Noreg»

I Noreg har dei alt,

Seier dei,

Og viftar vekk mygg

Kopphaldarar og kunst

Rock til du rasar

Sprit på store kanner

Dei skulle berre visst

Me gret bak dyre gardiner

Og skrik i massasjedusjen

Heilt åleine

Svart munterhet

Månedens dikt har perspektiv og er nasjonalt og ironisk sjølbetraktende. Det har lydlige kvaliteter («Kopphaldarar og kunst / Rock til du rasar») som gir såpass stor poetisk tyngde at slutten av diktet framstår som en troverdig innestengt og mørk tomhet: «Me gret bak dyre gardiner». Men oppi alt dette fins det også et par strøkne teskjeer med humor, nemlig tvetydigheten i utsagnet «Og skrik i massasjedusjen / Heilt åleine». Juryen setter diktet høyt fordi det har et politisk perspektiv uttrykt kontant, poetisk og med velplassert, svart munterhet. Derfor denne hilsen: Renée Magritte «L\'Empire des Lumieres».

For juryen,

Kristian Rishøi

Juryen består av Niels Schia, Kristian Rishøi og Maria Børja.

FOTOGRAF: Anni Othilia tar bilder, filmer og skriver. - En liten skapkunstner, tror Anni om seg selv.