Janusansiktet

Dubais hersker, sjeik Mohammed bin Rashid Al-Maktoum (64), liker å framstå som moderne og gavmild, men tillater grove brudd på menneskerettighetene.

MODERNE OG GAMMELDAGS: Sheik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, til venstre på Ascot-løpet i juni i år, europeisk kledd for anledningen. (AP Photo/Alastair Grant) Scanpix
MODERNE OG GAMMELDAGS: Sheik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, til venstre på Ascot-løpet i juni i år, europeisk kledd for anledningen. (AP Photo/Alastair Grant) ScanpixVis mer

Som så mange andre herskere i de oljerike landene rundt Den persiske Golf, har sjeik Mohammed et janusansikt. Han ikler seg også tittelen emir og er visepresident og statsminister i de sju forente emiratene som har slått seg sammen til ett land på Den arabiske halvøy. Dette er en løs føderasjon hvor blant annet rettssystemene ikke er helt like, selv om de muslimske sharia-lovene praktiseres. Dubai ikke er verstingen i klassen, men emiratet er titt og ofte å finne i rapporter fra menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch.

Fire koner
Sjeik Mohammed har sittet ved makta siden 2006 og har fire koner og 23 barn. Ni er sønner, fjorten døtre. Hans mest kjente “juniorkone” er prinsesse Haya bint Al-Hussein, datter av tidligere kong Hussein av Jordan og halvsøster av Jordans nåværende konge, Abdullah II. Sjeik Mohammed har også sørget for å få flere av sine døtre inngiftet i kongefamilier i Midtøsten.

Siden han tok over makta har han gitt hundrevis av millioner kroner til veldedighetsorganisasjoner og har blant annet opprettet sitt eget fond for å minske kunnskapsgapet mellom den arabiske verden og Vesten. Om han har brukt noen av disse pengene på å tilpasse sin egen lovgivning til den internasjonalt aksepterte, er vel heller tvilsomt, skal vi tro saken med Marte Dalev. Han har startet en kampanje for å utdanne én million barn i verden og støtter Verdens helseorganisasjons kamp for å forhindre blindhet i utviklingsland.
Men han er nok dessverre blind for overgrepene som skjer i sitt eget land.

Gjengvoldtatt
Et eksempel som likner litt på Marte Dalevs, er fra 2009. En 15 år gammel fransk gutt ved navn Alexandre Roberts ble overfalt på vei hjem og gjengvoldtatt i et ørkenområde utenfor den tettbebygde delen av Dubai. Overfallsmennene sa de ville drepe familiemedlemmene hans hvis han anmeldte dem. Myndighetene i Dubai rådet 15-åringen til ikke å gå videre med saken fordi han kunne blir dømt for homoseksualitet hvis det ble en rettssak mot hans overgripere. Dermed var den ballen lagt død.
Et annet alvorlig overgrep som har vært utbredt i De forente arabiske emirater og andre land på den arabiske halvøy, er bruk av barn som kamelryttere. Dette er småbarn som er blitt «kjøpt» i land som Pakistan og Bangladesh og utdannet for å delta i de populære rittene, som samler tusener av tilskuere. Emiratene forbød bruk av barn i 2002, og sju år etter ble det betalt kompensasjon til over 800 av disse barnerytterne. I Dubai og de andre emiratene er det nå straffbart hvis noen blir tatt for å bruke barn i denne sporten, men det kommer stadig rapporter om at den uverdige virksomheten fortsetter, om enn i langt mindre omfang.
Hestegal
Men sjeik Mohammed er mest glad i galopphester. Galoppbanen Meydan (veddeløp og gambling er ikke tillatt i De forente arabiske emirater og mange andre arabiske land) med tilhørende områder for avl og trening, er et av de mest imponerende i verden, og der arrangeres det verdenscup hvert år. I tillegg har sjeik Mohammed kjøpt dyre anlegg for hesteoppdrett og trening i Storbritannia, Irland og USA. I vinter ble flere av de britiske hestene hans tatt i doping, men treneren fikk sparken og sjeiken fortsatte ufortrødent videre med sin virksomhet.

Hvor mange kvinnelige asiatiske hushjelper og barnepassere, spesielt fra Asia, som er blitt voldtatt og mishandlet i Dubai, i de andre emiratene og resten av landene rundt Persiabukta, vet man lite eller ingenting om, fordi disse kvinnene ikke har noe rettsvern i det hele tatt og heller ingen vestlig regjering som Norges til å hjelpe seg. Mange blir fratatt passet sitt, får ikke gå ut av huset og lever under kummerlige forhold med en arbeidstid som ikke akkurat er 7,5 timer dagen. Det samme gjelder mannlige gjestearbeidere fra Asia, som stort sett bare arbeider, spiser og sover, og blir mishandlet hvis de gjør noe galt. Men både kvinner og menn tar disse nedverdigende jobbene for å forsørge familiene sine, i den grad de får lønn eller må bruke noe av denne til betale menneskesmuglere som har fått dem dit.

En del gjestearbeidere har forlatt Dubai og andre land i regionen og vendt hjem på grunn av den økonomiske situasjonen, der Dubai ble spesielt hardt rammet i fjor, men nå har kommet seg på beina igjen. Men mange mener at emiratet vil få en ny økonomisk smell fordi man ikke har tatt problemene på alvor.

Smugler-paradis
Som turist merker man lite av medaljens bakside; det er luksusen som er i høysetet. Men spaserer man ved havneområdet i Dubai, er det verdt å tenke på at dette ikke er som en europeisk havn, men også et smuglerparadis. Smugling over Persiabukta er ikke noe nytt fenomen, men det gjøres lite for å få bukt med det.

Dubai bør heller ikke skryte så mye av handelsvirksomheten emiratet hadde med Taliban da de hellige krigerne styrte i Afghanistan, eller med Iran. Nå har amerikansk press på grunn av de internasjonale sanksjonene ført til at iranske handelsmenn har avviklet mye av virksomheten sin – offisielt. Men smuglervirksomheten til Iran fortsetter. Og hvorfor skulle den ikke det i et emirat der myndighetene med sin sjeik i spissen ser en annen vei, når de finner det betimelig.