Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Japans Beethoven» er ikke døv likevel

Og har heller ikke skrevet sine største verk selv.

 FIKK TILBAKE HØRSELEN:  Komponist Mamoru Samuragochi mistet hørselen på begge ørene som 35-åring og har blitt kjent for sin evne til å skrive klassiske mesterverker, selv om han er døv. Nå har mannen som i virkeligheten har skrevet hans verker, stått fram og sagt at Samuragochi ikke er døv likevel. Foto: Jiji Press / AFP Photo / NTB Scanpix
FIKK TILBAKE HØRSELEN: Komponist Mamoru Samuragochi mistet hørselen på begge ørene som 35-åring og har blitt kjent for sin evne til å skrive klassiske mesterverker, selv om han er døv. Nå har mannen som i virkeligheten har skrevet hans verker, stått fram og sagt at Samuragochi ikke er døv likevel. Foto: Jiji Press / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han har blitt kalt den Japanske Beethoven og blitt hyllet for å ha komponert musikalske mesterverk med hjertet.

Nå har den berømte komponisten Mamoru Samuragochi sitt omdømme fått noen kraftig riper i lakken.

På en pressekonferanse i dag innrømmet Samuragochi nemlig at han ikke er døv likevel. Ikke har han skrevet sine mest kjente verk selv, heller.

Fikk tilbake hørselen New York Times sier at Samuragochi har blitt en stjerne innen klassisk musikk i Japan, ved å presentere seg selv som en døv komponist som kunne føle musikken i hjertet, selv om han ikke kunne høre den.

Samuragochi (50) ble døv på begge ører som 35-åring, men fikk hørselen tilbake for tre år siden, uten å fortelle om det. Dermed ble han fortsatt hyllet som et underverk av en komponist.

I dag innrømmet Samuragochi løgnen og beklaget ovenfor sine fans i en håndskrevet pressemelding.

- Hørselen har blitt bedre slik at jeg noen ganger kan høre ord når folk snakker klart og sakte nært ørene mine, selv om lydene fortsatt er dempede og forvridde, sa komponisten i sin pressemelding, samtidig som han understreket at han ikke kunne høre noe som helst på dårlige dager.

Skyggekomponist Men det er ikke den eneste nyheten som rokker ved komponistens rykte.

For fredag trådde hans skyggekomponist Takashi Niigaki fram i lyset og sa at det var han som sto bak de fleste av de musikalske mesterverkene fra de siste tiårene.

Samuragochi har innrømmet at andre musikere står bak noen hans mest kjente verk, og at han begynte å betale andre for å komponere musikk rundt 1996, da øresykdommen ble verre.

Samuragochi er best kjent for Symfoni No. 1 «Hiroshima», som handler om USAs atombombing av Japan. Sangen vil bli brukt av japanske kunstløpere under OL.

 HJERNEN BAK:  Fredag holdt Takashi Niigaki en pressekonferanse hvor han sa at den hyllede komponisten Mamoru Samuragochi, kalt Japans Beethoven, ikke var hørselshemmet. I tillegg sa Niigaki at det i virkeligheten var han som var den musikalske hjernen bak Samuragochis arbeider. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP Photo / NTB Scanpix
HJERNEN BAK: Fredag holdt Takashi Niigaki en pressekonferanse hvor han sa at den hyllede komponisten Mamoru Samuragochi, kalt Japans Beethoven, ikke var hørselshemmet. I tillegg sa Niigaki at det i virkeligheten var han som var den musikalske hjernen bak Samuragochis arbeider. Foto: Yoshikazu Tsuno / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart