Japansk domstol: Ja til vaginakunst, nei til 3D-data

Kunstneren er dømt til å betale 400 000 yen, om lag 30 000 kroner.

En japansk domstol er enig i at kunstneren Rokudenashikos vagina-formede kajakk er kunst mens den stilles ut. Likevel slås det fast at det er lovstridig når hun publiserer det samme kunstverket som utskrivbare 3D-filer.

Kunstneren, hvis egentlige navn er Megumi Igarashi, er dømt til å betale 400 000 yen, om lag 30 000 kroner, for ulovlig distribusjon av datafiler som inneholder alt man trenger for å skrive ut hennes vagina i 3D-format.

- Kajakken, som er malt i sterke farger og dekorert, ser ikke ut som hud eller umiddelbart som et kvinnelig kjønnsorgan, og er derfor ikke vurdert som uanstendig. Derimot er datafilene, selv om de bare inneholder data, egnet til å lage et realistisk portrett av en vagina som kan forårsake seksuell opphisselse hos publikum, uttaler dommer Mihoko Tanabe ifølge Kyodo News.

 JA TIL VAGINAKUNST:  En japansk domstol er enig i at kunstneren Rokudenashikos vagina-formede kajakk er kunst mens den stilles ut. Foto: REUTERS/Toru Hanai/File Photo
JA TIL VAGINAKUNST: En japansk domstol er enig i at kunstneren Rokudenashikos vagina-formede kajakk er kunst mens den stilles ut. Foto: REUTERS/Toru Hanai/File Photo Vis mer

Vaginakunstneren var tiltalt for å ha vist fram sin vagina-kajakk i sexleketøybutikker i Tokyo, og for å ha distribuert vaginadata i 2013 og 2014.

Dataopplysningene delte hun ut via e-post til bidragsytere som hjalp til med å finansiere kunstverket, og kan skrives ut på 3D-printere.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram