<strong>FAVORITT:</strong> Haruki Murakami har vært favoritt til Nobelprisen i litteratur flere ganger. Også i år. Foto: AP / CTK / Stan Peska
FAVORITT: Haruki Murakami har vært favoritt til Nobelprisen i litteratur flere ganger. Også i år. Foto: AP / CTK / Stan Peska Vis mer

Japansk forfatter er Nobel-favoritt

En drøy uke før kunngjøringen av årets Nobelpris i litteratur er populære Haruki Murakami bookmakernes favoritt. Jon Fosse er inne på ti-på-topp-lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nettstedet Bra odds har samlet favorittene fra flere bookmakere, og Murakami troner på topp hos alle fire. Murakami (født 1949) har vært blant favorittene også flere år tidligere. Bøkene hans er oversatt til over 50 språk, en rekke av dem til norsk, nå sist novellesamlingen «Menn uten kvinner».

Som en god nummer to ligger den syriske poeten og essayisten Adonis. Bak de to på listene spriker det litt fra selskap til selskap, men kenyanske Ngugi Wa Thiong'og amerikanske Philip Roth er høyt oppe på listene hos de fire selskapene Betsson, Ladbrokes, PAF og Unibet.

Tre norske

Bookmakerne gir Jon Fosse en odds på mellom 15 og 21, og han ligger med det på lista over de ti mest aktuelle kandidatene. Også i fjor var han en het kandidat til å få prisen, men da det ikke skjedde, sa han at han var lettet.

– Jeg vil selvsagt ha Nobel, men alt til sin tid. Det hadde ikke vært godt for meg, verken personlig eller litterært, å få prisen nå. Derfor er jeg lettet, og litt glad, skrev forfatteren i en epost til NRK.

Senere på året fikk han Nordisk råds litteraturpris, noe han var svært glad for.

Litt lenger ned på bookmakernes liste over årets nobelfavoritter står Kjell Askildsen og Karl Ove Knausgård. Men skal en dømme etter oddsen, er det ikke spesielt sannsynlig at det blir en av de to.

Forhåndsfavoritt vant

I fjor slo bookmakernes favoritt til. Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj fra Hviterussland tronet på topp hos bookmakerne, og fikk prisen.

Utdelingen av nobelprisen i litteratur er i år utsatt i en uke, og blir kunngjort av Svenska Akademien i Stockholm torsdag 13. oktober. Vanligvis kommer kunngjøringen av prisvinneren i litteratur samme uke som de øvrige nobelprisene.

Svenska Akademiens medlem Per Wastberg understreket da utsettelsen ble kjent at den ikke skyldes uenighet innad i komiteen.

Nobelprisen i litteratur har tre ganger gått til norske forfattere, til Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928. (NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer