Japansk regissør begikk selvmord

TOKYO (NTB-AP-Reuters): Den berømte japanske regissøren Juzo Itami, som lagde filmer som «Tampopo» og «Ososhiki», døde i går etter å ha hoppet fra et tak åtte etasjer over bakken i Tokyo.

Politiet opplyste at han ble funnet alvorlig skadd på gata nedenfor kontoret sitt i går kveld. Kort etter døde han på sykehus. Politiet sa at de hadde funnet et avskjedsbrev på hans kontor.

64 år gamle Itami, som var Japans mest kjente moderne filmregissør, fikk tidligere i år god kritikk for sin tiende film.

Han sa han fikk ideen til filmen etter å ha blitt utsatt for et angrep av den japanske mafiaen Yakuza, som ikke likte en film han hadde laget om en kvinnelig advokat som kjempet mot mafiaens utpressingsopplegg.

Han ble lagt inn på sykehus i flere uker for knivskader han fikk i ansiktet. Han fikk heltestatus for at han ikke lot seg stanse av mafiaen.

I motsetning til tradisjonelle japanske gangsterfilmer som tegner et romantisk bilde av underverdenen, viste Itamis filmer gangsterne som brutale og nesten klovneaktige figurer.

Itami ble først kjent i utlandet for filmen «Tampopo», en komedie om mat. «Tampopo» ble kalt nuddel-western.

Han var aldri redd for å si sin mening, og klaget ofte over hvor vanskelig det var å slå gjennom med filmer i et land dominert av Hollywood.

Itami ble kalt Japans største filmskaper etter Akira Kurosawa.