DEBATT

Japanske voksesmerter

Det er motgangen vi møter som gjør oss til hele mennesker. Uten den er vi bare todimensjonale tegneseriefigurer. Flate og forglemmelige.

SAMMENSATT MED GULL: En koreansk teskål fra Joseon-dynastiet fra det 16. århundre, utstilt ved det etnologiske museet i Berlin. Foto: Wikicommons 
SAMMENSATT MED GULL: En koreansk teskål fra Joseon-dynastiet fra det 16. århundre, utstilt ved det etnologiske museet i Berlin. Foto: Wikicommons  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I wanna tell you I got through

The hardest of times on my own

I made some mistakes, I made a few

But I learned that I am strong

I fjor gjorde Maria Mena som artister flest og gjorde sin livskrise om til en singel. Eller rettere et helt album, Growing Pains. Der kaller hun smertene hun måtte gjennom for voksesmerter og beskriver sin krise som en læringsprosess hun til slutt kom sterkere og klokere ut fra.

Det ligger mye visdom i listepop. Det vi ser som svisker og klisjeer er akkurat det fordi det berører noe allment menneskelig.

Nietzsche formulerte det som at det som ikke dreper deg gjør deg sterkere. Victor Frankl sa det slik da han skulle forklare hvordan han klarte seg gjennom Holocaust: «Når du ikke kan endre situasjonen må du endre deg selv.»

En av de vakreste Japanske kunstformer heter Kintsugi (gyllen sammenføyning). Kunstformens tar knust porselen og bygger det sammen igjen med gull som lim.

Sluttproduktet blir en gjenstand som er mye vakrere enn den var før den ble knust. I stedet for å skjule de skår og brudd vasens sammenstøt med bakken ga den, vises de frem som prydmerker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer