Jarle Andhøy skal seile med Tangerudbakken

Den kontroversielle kapteinen setter seil med beboerne i Tangerudbakken til sommeren.

PØLSEFEST:  På onsdag i forrige uke landet Jarle Andhøy på Gardermoen etter å ha vært på seiltur siden januar. Med til Norge tok han Busby Noble, og de to ble møtt av vennene Hege-Anette og Cecilie fra Tangerudbakken Borettslag. Foto: Jacques Hvistendahl
PØLSEFEST: På onsdag i forrige uke landet Jarle Andhøy på Gardermoen etter å ha vært på seiltur siden januar. Med til Norge tok han Busby Noble, og de to ble møtt av vennene Hege-Anette og Cecilie fra Tangerudbakken Borettslag. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

(Dagbladet): Jarle Andhøy og beboerne i Tangerudbakken borettsslag har vekslet på å opptre i hverandres programmer. Nå ser det ut til å de skal lage en hel tv-serie sammen.

Bare få dager etter at Andhøy er tilbake på norsk jord, er det klart at han allerede planlegger en ny seilas. Det bekrefter TVNorge overfor Dagbladet.

Planen er at Andhøy, Samuel Massie, Christian Foss og Rune «Supern» Olsgaard setter seil til sommeren, og beboerne i Tangerudbakken borettslag mønstrer på.

- Går alt etter planen, blir det en tur for å se Norskekysten. Det er ikke bestemt hvilke steder de skal seile til ennå, heller ikke startstedet, men opptakene er planlagt i sommer. De vil seile med en helt annen skute enn Andhøy har brukt tidligere, sier Svein Tore Bergestuen, kommunikasjonsdirektør i TVNorge, til Dagbladet.

«Tangeruddampen» Den 22. februar i fjor ble Andhøy og hans mannskap om bord i Berserk meldt savnet etter at nødsignaler ble fanget opp. Målet for turen var å hedre Roald Amundsen på Sydpolen i anledning polarheltens 100 års jubileum.

Skuta, Leonard J. Banks, Tom Gisle Bellika og Robert Skaanes er fortsatt savnet. I januar sendte TVNorge serien «Berserk mot Sydpolen», som dokumenterer den mye omtalte seilasen. I år dro Andhøy tilbake til isødet for å hedre sine venner, og forrige uke kom han tilbake til Norge.

Bergestuen forteller at Andhøy og hans nye bestning mest sannsynlig vil seile i et par uker, og at TVNorge har ambisjoner om å sende dokumentarserien til høsten. Planen er at alle beboerne i Tangerudbakken skal være med på seilasen, som foreløpig har fått navnet «Tangeruddampen».

ÅRETS TV-ØYEBLIKK: I 2009 var både «Tangerudbakken borettsslag» og Andhøys tv-serie «Berserk mot Nordvestpassasjen» Gullruten-nominert i kategorien årets dokusåpe. Da Andhøy vant, ga han den videre til beboerne i Tangerudbakken, og et nært vennskap oppstod. I 2010 ble hendelsen kåret til årets tv-øyeblikk. Her tar Olav Grimdalen jr. imot prisen fra Andhøy i Grieghallen, Bergen. Foto: Eirik H. Urke
ÅRETS TV-ØYEBLIKK: I 2009 var både «Tangerudbakken borettsslag» og Andhøys tv-serie «Berserk mot Nordvestpassasjen» Gullruten-nominert i kategorien årets dokusåpe. Da Andhøy vant, ga han den videre til beboerne i Tangerudbakken, og et nært vennskap oppstod. I 2010 ble hendelsen kåret til årets tv-øyeblikk. Her tar Olav Grimdalen jr. imot prisen fra Andhøy i Grieghallen, Bergen. Foto: Eirik H. Urke Vis mer

- Vi ønsker å lage denne serien fordi vennskapet mellom Jarle og Tangerudbakken er veldig nært og varmt. De har besøkt hverandre flere ganger både på og utenfor kamera, og trives svært godt sammen. Tangerudbakken har med sin varme og annerledeshet sjarmert oss, og er noe av det fineste og viktigste TVNorge har. Sammen med Andhøys unike evne til å fortelle historier har vi stor tro på dette prosjektet, sier Bergestuen.

- Andhøys ekspedisjoner har fått mye kritikk, og det er alltid en viss risiko ved å legge ut på seiltur. Er det trygt å la Tangerudbakken bli med?

- Det er få mennesker som er mer bevisst på det de holder på med enn Andhøy. I tillegg er det enorme forskjeller på en ekspedisjon mot Sydpolen og en langs Norskekysten. Denne turen vil skje i overensstemmelse med Tangerudbakkens foresatte, sier Bergestuen.

- Livsopplevelse Beboerne i Tangerudbakken har vært med Andhøy på tur tidligere. Blant annet dro hele gjengen til Filippinene og var med på å klargjøre Berserk før den skjebnesvangre turen i fjor.

- Det var kjempegøy. Noen malte og andre vasket båten. Jeg malte og danset med jentene, sa Olav Grimdalen jr. i Tangerudbakken til Dagbladet i februar om opplevelsen.

Den forestående seilturen skal etter planen spilles inn som serie, og sendes gjennom en sesong. Forberedelsene vil begynne i god tid før mannskapet setter seil, og beboerne i Tangerudbakken vil få opplæring i sjømannskap.

I «Berserk mot Sydpolen» ble det tydelig at kaptein Andhøy setter store krav til sitt mannskap, og mest sannsynlig vil alle om bord i Tangeruddampen ha hver sin oppgave og funksjon knyttet til det å være på sjøen.

- Dette vil bli en ny og stor livsopplevelse for Tangerudbakken-gjengen, sier Bergestuen.

Fikk pris av Andhøy Både «Tangerudbakken borettslag» og «Berserk mot Nordvestpassasjen» var Gullruten-nominert i kategorien beste dokusåpe i 2009. Prisen gikk til Berserk, og da Andhøy gikk på scena for å motta den, ga han prisen til Tangerudbakken. Året etter ble hendelsen kåret til årets tv-øyeblikk under Gullruten.

Etter møtet i Grieghallen har de utviklet sitt vennskap.

Onsdag i forrige uke landet Andhøy i Norge sammen med den newzealandske «blindpassasjeren» Busby Noble, etter å ha seilt mot Sydpolen for å hedre sine å hedre sine savnede venner. På Gardermoen ble de mottatt av Hege-Anette og Cecilie fra Tangerudbakken borettslag, som viste stor glede over at sjøfarerne var tilbake på norsk jord.

Andhøy ønsker ikke å kommentere konseptet på et tidlig tidspunkt i planlegginga.

TILBAKE PÅ NORSK JORD:  På lørdag var Jarle Andhøy, Busby Noble, Samuel Massie, Christian Foss (bak til høyre) og Anne Marie Ulvolden (Massies mor) samlet på Gullruten i Bergen, hvor vennenne i «Tangerudbakken borettslag» var nominert. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TILBAKE PÅ NORSK JORD: På lørdag var Jarle Andhøy, Busby Noble, Samuel Massie, Christian Foss (bak til høyre) og Anne Marie Ulvolden (Massies mor) samlet på Gullruten i Bergen, hvor vennenne i «Tangerudbakken borettslag» var nominert. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer