INGEN KJÆRE MOR: - Det moderne mennesket og pizzagenerasjonen er bedre på PlayStation enn å takle robuste elementer, sier Jarle Andhøy som har tatt med Kim Gulbrandsen og andre ungdommer på en eventyrlig reise i «Sjøsprøyt 2». Foto: Anders Grønneberg
INGEN KJÆRE MOR: - Det moderne mennesket og pizzagenerasjonen er bedre på PlayStation enn å takle robuste elementer, sier Jarle Andhøy som har tatt med Kim Gulbrandsen og andre ungdommer på en eventyrlig reise i «Sjøsprøyt 2». Foto: Anders GrønnebergVis mer

Jarle Andhøy tilbake på tv

Etter å ha mistet tre venner og båten i Antarktis.

(Dagbladet): Jarle Andhøy er klar for en ny runde med ungdommer i naturens lunefulle grep.

- Jeg mistet tre venner og båten i Antarktis.

Livet går videre - I går kom et forelegg på 25.000 kroner og nå legger jeg påståtte formaliaovertredelser bak meg for å fokusere på det viktigste i kjølvann av tragedien.

- Og vil komme tilbake til det. Livet må gå videre, sier Norges mest hardkokte seilskipper.

Tirsdag er han klar med ny tv-serie på NRK1, «Sjøsprøyt 2».

Seilbåten «Fri flyt» Vi er blitt kjent med den robuste og livlige kapteinen og friluftsmennesket gjennom flere tv-serier de siste åra. Etter at han kom tilbake fra etter den fatale ekspedisjonen til Antarktis i fjor, gikk han rett på nye utfordringer.

- Denne gangen har vi samlet en gjeng rundt Malangen folkehøyskole og seilbåten «Fri flyt», sier Jarle Andhøy.

Fra i fjor høst og fram til sommeren har den råbarka friluftsmannen tatt med et knippe skoleelever og en håndfull andre ungdommer på utfordringer til sjøs og på land. Hensikten har vært å få en gruppe - med ytterpunkter av pappagutter fra Bærum til kriminelle rusmisbrukere - til å bli en sammensveiset gjeng.

En lang reise Dagbladet møter Jarle Andhøy og Kim Gulbrandsen (28), en tidligere kriminell rusmisbruker som har sittet inne.

- Jeg er blitt et helt annet menneske etter dette opplegget. Jeg var rusfri og hadde fått jobb før jeg ble med Jarle, men dette har gjort meg sterkere. Jeg skal aldri tilbake til mitt forrige liv, sier Kim.

Jarle Andhøy forteller at det har vært en lang reise, både mentalt og rent geografisk. Harde toppturer på høye fjell og storm på Lopphavet har formet deltakerne til noe nytt.

Sjøsprøyt - På havet spiller ikke bakgrunn noen rolle, om du er intelligent, vakker og vellykket eller tidligere rusmisbruker og kriminell. I naturens vold stiller alle likt. Det handler om kvalifikasjoner, ærlighet, kommunikasjon, om respekt og om å trekke i samme retning, sier Andhøy.

Han hevder at deltakerne i «Sjøsprøyt», jenter og gutter i alderen 17 til 28 år, er mye mer rustet til å møte hverdagen etter å ha vært gjennom dette året.

- Året begynte med at Kim hadde lyst til å slå en av Bærums-guttene med øks, og endte med at han måtte trøste ham og love at de fortsatt skulle være venner selv om skoleåret var over, sier Andhøy.

SJØSPRØYT 2: Her er elevene og mannskapet til Jarle Andhøy i den nye NRK-serien. Foto: Medvind Media/NRK
SJØSPRØYT 2: Her er elevene og mannskapet til Jarle Andhøy i den nye NRK-serien. Foto: Medvind Media/NRK Vis mer