Jarle Bernhoft ble kvalm av fuzzgitarer

Se en times konsert med soul-konvertitten.

SE KONSERT: Jarle Bernhoft har overrasket mange med en suksessrik innledning på solokarrieren. FOTO: LARS EIVIND BONES
SE KONSERT: Jarle Bernhoft har overrasket mange med en suksessrik innledning på solokarrieren. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Se hele konserten her

 (Dagbladet.no): Det var nok mange besserwissere som rynket kraftig på nesa det ble kjent at Jarle Bernhoft skulle gå solo i fjor.

For det er et ubestridt faktum at en del rocksnobber likte eks-bandet hans Span relativt dårlig, til tross for gode salgstall. Og nå skulle ikke Jarle spille rock engang. Han tok på seg findressen, uttalte at han ble kvalm av å høre en fuzzgitar, og ga seg soulen i vold.

Soul er en høyst problematisk sjanger å begi seg inn på for en hvit mann fra Nittedal. Soul oppnår nesten aldri gode salgstall, med mindre man låter litt som Hanne Boel.

- Jeg er klar over at det finnes mekanismer som gjør at noen sikkert var skeptiske, men jeg ber om å bli trodd på at disse mekanismene bare må ignoreres.  Som artist er man nødt til å ha litt skylapper. Man må man bare tenke at det går bra hvis musikken er bra nok - og at det stanser der, sier Bernhoft til Dagbladet.no.

Innbyr til glising
I samarbeid med plateselskapet Universal viser vi i dag en Jarle Bernhoft-konsert fra i fjor høst på Blå i Oslo.

Denne ble spilt nærmest umiddelbart etter utgivelsen av «Ceramik City Chronicles», debutplaten som ble belønnet med terningkast fire
av Dagbladets anmelder og per dags dato har solgt imponerende 6000 eksemplarer.
 
Bernhoft har gode minner fra Blå-konserten. Lokalet var helt smekkfullt, noe som var et tidlig tegn på at dette skulle komme til å gå bra.

- Er det gøyere å spille soul enn å spille rock live?

- Nja, jeg vet ikke det, men jeg trives i hvert fall veldig godt nå i forhold til det jeg kanskje ville ha gjort om jeg fortsatte på samme rockesporet. Det er noe med energien i soulen. Den innbyr til glising, sier Bernhoft.

Se hele konserten her

Hviler ut
Bernhoft gikk ofte og gliste under oppveksten i Nittedal. Med Prince og Michael Jackson på walkman'en.

- Var dette populære artister der du kommer fra?

- Nja, svart mainstreammusikk var kanskje ikke det mest populære i provinsen. Men det å være ekstremt opptatt av musikk var i det hele tatt ikke så veldig populært. Det kunne være ganske ensomt, forteller Bernhoft.

Stilbruddet i forbindelse har det vært skrevet mye om, men for ham selv kom dette gradvis. Allerede som Span-vokalist lot han seg inspirere av rytmikken og fraseringen til folk som Sly Stone.

Nå hviler en forkjølet Bernhoft hjemme i Oslo, etter en smått utmattende turné over tenkelige og utenkelige steder i Norge, samt stopp i Tyskland og England.

Utelukker rap
Men etter en hvilepause legger han ut på festivalrunden. Mens Span gjorde lykke på mange rockefestivaler,  er det først og fremst jazzfestivalene som står for tur nå.

Det passer Bernhoft bra.

- Publikum på jazzfestivaler er ikke sneversynte, og jazzfestivalene tenker eklektisk. De er sjangeroverskridende.

- Hvor permanent er soulsjangeren for deg? Kan det være at du selv for eksempel lager en jazzskive til neste gang?

- Vi får se, jeg tror i hvert fall at jeg behersker mye forskjellig. Kanskje med unntak av hip hop. Jeg tror aldri jeg kommer til å lage noen rapskive, sier Bernhoft.

Se hele konserten her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer