<strong>REDDET:</strong> Jarle Trå smiler fra sykesenga i Kathmandu, Nepal, etter at han ble reddet ned fra Mount Everest. Foto: www.everest09.no
REDDET: Jarle Trå smiler fra sykesenga i Kathmandu, Nepal, etter at han ble reddet ned fra Mount Everest. Foto: www.everest09.no Vis mer

Jarle Trå skriver bok om Everest-dramaet

Forteller hele sin historie for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I mai i fjor forsvant den norske klatreren Jarle Trå under et forsøk på å bestige Mount Everest alene og uten oksygen. Han ble funnet etter to netter på 8000 meters høyde, sterkt medtatt.

Omfattende frostskader førte til at både fingre og tær måtte amputeres.

Nå forteller han for første gang historien sin i bokform. «Livet i fjella - og kampen for å overleve Everest» kommer ut på forlaget Vigmostad  Bjørke 18. september.

Første bok
- Vi har store forventninger til boka, og har merket stor interesse for den fra både bokhandlere og litterære arrangementer, forteller informasjonssjef i forlaget, Ingrid Krøvel-Velle, til Dagbladet.

Boka skal lanseres på Bokfest i Operaen, der Trå vil bli intervjuet av Turid Birkeland.

Dette blir Jarle Trås første bok. Det var forlaget som kontaktet ham i fjor høst og spurte om han ville skrive om den dramatiske opplevelsen.

- Vi syntes at han hadde en spennende historie. Vi kjente litt til ham fra før, og visste friluft, fjell og natur er et livsprosjekt for ham. Vi hadde lyst til at han skulle fortelle om det også, ikke bare om den ene ekspedisjonen, forteller Krøvel-Velle.

- Skriver godt
I boka forteller Trå også om naturopplevelser, hvorfor klatring og friluftsliv er så sterkt for ham, hvordan det hele begynte, og om ulike prosjekter han har vært med på.

- Vi tror mange er nysgjerrige på hvem han er. Og han skriver knakende godt, sier Krøvel-Velle.

Den fatale ekspedisjonen til Mount Everest utløste i fjor en debatt om utenriksdepartementets (UD) ansvar for å gi hjelp og økonomisk støtte til nordmenn som får problemer i utlandet. UD har fått kritikk for sin manglende innsats for redningsaksjonen. Men også Trå har blitt kritisert for å være uforsiktig. I en dokumentar som ble vist på NRK i romjula i fjor, sa Trå at han fortsatt mente at han var godt nok forberedt. Men han burde vært bedre forsikret.

- Jeg hadde forsikring i et dansk selskap som spesialiserer seg på ekspedisjoner. Forsikringen var gått ut på dato, og det var en tabbe. Det er bare jeg selv som kan klandres, sier Trå i dokumentaren.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer