Jarmurai!

Samurai-filmen er slagkraftig for tiden. Og Hip hop-musikken mer rappkjeftet enn noensinne. Kanskje kom filmen «Ghost Dog» to år før sin tid?

Jim Jarmusch kan det å være sær, men han kan også lage fascinerende film. «Ghost dog: The Way of the Samurai» er ingen vanlig kampsportfilm, samurai-tema i dagens New York til hip ræppemusikk er ikke akkurat hverdagskost.

Ghost Dog (Forrest Whitaker) er en amerikansk leiemorder i New York som kommuniserer best med duer, og lever etter regler fra en annen tid og et annet sted: Samurai-kulturen i Japan for 500 år siden. Han får problemer med mafiaen etter et oppdrag, og filmen drives fremover når NY-Samuarien får satt sin livsmoral på prøve. For hvordan passer samuraien inn i mafiaens univers? Filmen kan kalles en gangsterkomedie, uten at det sier så mye...Jim Jarmusch er sprekere enn det.

Regissøren Jarmusch har mye på sitt filmrulleblad. Han har kommet med kultklassikeren «Stranger than Paradise»(1984), som vant Camera d\'Or i Cannes. Han står bak Gullpalmenominerte «Down by Law»(1986), som var gjennombruddsfilmen til Roberto Benigni. Den populære taxifilmen «Night on Earth»(1991), og den utradisjonelle western-odysséen «Dead Man»(1995) med Johnny Depp, er også hans verk. «Ghost Dog», som var nominert til Gullpalmen i Cannes, er en av filmene som Cinemateket har satt opp på oppfordring fra publikum.

Liv Jørgensen så filmen i Cannes i 1999. Les hennes kommentar Kuleste mann i Cannes. Eller se filmens Offisielle hjemmeside.