Jaså, Larsen?

ETTER ET innlegg i Dagens Næringsliv 21.6. hvor Øystein Lie og jeg bla. kritiserte P2\'s nye stemmer, har Dagbladets Torgeir Larsen onsdag denne uka prøvd å kjøre debatten i grøfta. Dette ved å ta i bruk forslitte og verdiladede karakteristikker om «de utvalgte», vi som over en flaske Chablis forbanner fotballen, kommersialisme osv. Han fortsetter med å raljere om «resignerte 68,ere og konservative kultureiere». I en alder av 30 (og ikke 100, som Larsen tipper) smiler jeg litt, og tenker at jeg må være modne for alderen, gitt. Larsen fortsetter med å lovprise RadioSelskapet for sin antikulturhøytidelighet. Og da lurer jeg selvsagt på: hvilke av P2 sine programmer er det som er så kulturhøytidelige, egentlig? Dessuten er ikke RadioSelskapet et nytt konsept. For ca ti år siden hørte mange av oss på P3\'s «Mammarazzi». RadioSelskapet er det samme, én gang til. Bare at Anne Sandvik Lindmo dessverre nå er å se på tv istedet.

MANGE AV disse tidligere P3-programlederne har siden fått prøve seg på tv. Så har kanskje ikke det funket helt, hvilket er helt i orden. Dermed bærer det tilbake til radio,n. Men i mellomtiden er de blitt for gamle for P3. Vel, det får bli P2 istedet, da. Siden de tross alt er kulturinteresserte. Og med det nærmer vi oss utgangspunktet i min engstelse for fremtidens P2-stemmer. Jeg vil ikke ha «Store Studio»-gjengen (Mammarazzi, Stereo, RadioSelskapet, Wasabi...) i landets beste kulturkanal.

LA OSS for eksempel ta en titt på «Store Studio». Programmets seerkurve fra begynnelse til slutt er ifølge interne undersøkelser dalende. Vi kan se at den begynner ganske høyt, og mot slutten av programmet går kurven så lavt at programskaperne umulig kan være fornøyde. Det er kanskje ikke det verste: det er faktisk selve målgruppen som faller av, dvs vi unge og selvbevisste trendnisser rundt 30! En av årsakene kan være at Anne og Per & co ikke helt har bestemt seg for om «Store Studio» skal være et populærkulturelt program eller et humorprogram. Jeg vil anbefale dem å velge bort det med humor, men kun av den grunn at de aldri får til å være morsomme. Det kan sies mye om akkurat dette, men det er en annen diskusjon. Min engstelse er at dette fiaskoprogrammet tas av lufta, med den konsekvens at de samme programlederne går rett inn i P2. Torgeir Larsen sitt ønske om et friskere og kjappere, ja, et mer folkelig P2 minner meg om tilløpet til en debatt i Bergen for noen år tilbake. Der tok man til orde for at Festspillprogrammet også måtte inkludere rocke- og danseband på repertoaret. Ja, det skulle tatt seg ut!