I NORGE: Filmregissør Paul Greengrass er i Oslo for forarbeid til filmatiseringen av 22. juli-angrepet på Norge. Innspillingen går i gang i høst, og prosjektet har arbeidstittelen «Norway». Foto: NTB Scanpix
I NORGE: Filmregissør Paul Greengrass er i Oslo for forarbeid til filmatiseringen av 22. juli-angrepet på Norge. Innspillingen går i gang i høst, og prosjektet har arbeidstittelen «Norway». Foto: NTB ScanpixVis mer

Paul Greengrass

«Jason Bourne»-regissør på hemmelig Norges-besøk. Skal finne skuespillere til 22. juli-filmen

Terrorfilmen «Norway» har et budsjett på 150 millioner kroner. Dagbladet traff filmskaperen Paul Greengrass i Oslo.

(Dagbladet): 22. juli-filmprosjektet til den internasjonalt anerkjente, britiske regissøren Paul Greengrass går tilsynelatende i full gang denne høsten.

I går ankom Paul Greengrass Oslo, og teamet involvert i prosjektet fortalte Dagbladet tirsdag kveld at de er i Norge for blant annet å prate med skuespillere, gjøre research og ordne praktiske detaljer til filmen med arbeidstittel «Norway».

Vil ikke snakke om filmen

Dagbladet traff Greengrass i lobbyen på Grand hotell i Oslo sentrum onsdag formiddag, men mannen bak storfilmene om agenten Jason Bourne ønsker foreløpig ikke å prate dyptpløyende med pressen om filmatiseringen.

- Det ville vært lite respektfullt av meg, overfor det norske folk og de etterlatte, å snakke om filmen med pressen før den er ferdig, sier filmregissør Paul Greengrass til Dagbladet.

Han er videre tydelig på at han og filmcrewet ønsker å opptre korrekt når han er på jobb i Norge.

- Det er viktig for oss å utføre arbeidet på en respektfull og riktig måte, og jeg håper på forståelse for at vi forteller minst mulig foreløpig, sier han.

Har søkt om insentivpenger

Startskuddet for innspillingen skjer i løpet av høsten, og de ønsker å bruke lokale, norske skuespillere. Strømmetjenesten Netflix har sikret seg rettighetene til prosjektet, som har et budsjett på rundt 150 millioner kroner.

REGISSØR: Den britiske filmskaperen Paul Greengrass er i Oslo. Her fotografert ved en annen anledning. Foto: NTB Scanpix
REGISSØR: Den britiske filmskaperen Paul Greengrass er i Oslo. Her fotografert ved en annen anledning. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dagbladet omtalte forrige uke at Norsk filminstitutt har mottatt en søknad om insentivstøtte til «Norway». Det betyr at Paul Greengrass håper på å få refundert deler av produksjonsutgiftene.

Ute etter skuespillere

Hvilke norske skuespillere som får roller i filmen vites det lite om. Dagbladet har tidligere stilt flere norske, mannlige skuespillere spørsmålet «hadde du takket ja til å spille Anders Behring Breivik i den planlagte 22. juli-filmen til Paul Greengrass?».

Svært få ønsket å svare på henvendelsen, som de oppfattet som sensitiv, men flere av dem som svarte, forklarte at de hadde lagt stor vekt på hvordan Greengrass eventuelt valgte å fortelle historien.

- Dette spørsmålet utfordrer virkelig grensen for hva som er mulig og ikke mulig å gjøre for meg som skuespiller, sa skuespiller Pål Sverre Hagen (36), kjent fra blant annet NRK-serien «Valkyrien» og Oscar-nominerte «Kon-Tiki».

Møter med Lippestad

Terroristen Anders Behring Breiviks tidligere forsvarer, Geir Lippestad, forteller til Dagbladet at han fram til nå har møtt en av Greengrass' researchere tre ganger, sist gang seint i august i år.

- De hadde oversatt boka min, «Det vi kan stå for», lest den og hadde noen spørsmål som jeg svarte på, sier Lippestad.

INVOLVERT: Geir Lippestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INVOLVERT: Geir Lippestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Har du et inntrykk av hvordan Greengrass ønsker å fortelle historien om 22. juli?

- Det virker som de ønsker å fortelle om et vanskelig tema på en god måte, og særlig tematikken rundt radikalisering og ekstremisme får jeg inntrykk av at fenger Greengrass i denne filmen, sier Lippestad, som håper det blir en film som tar for seg samfunnsutvikling og samfunnsspørsmål.

Bruker boka til Seierstad

Det var i februar nyheten om at det arbeides med å filmatisere terrorangrepet mot Norge 22. juli 2011 sprakk. I tillegg til boka til Geir Lippestad, «Det vi kan stå for», brukes også boka til forfatter og journalist Åsne Seierstad, «En av oss» som et sentralt bakteppe.

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli har ingen kommentar om at startskuddet for innspillingen nærmer seg, og henviser til uttalelsen i februar:

- Det er gått seks år siden angrepet, og før eller seinere kommer det en film. Vi er ikke en garantist for en slik film, men vi setter pris på at vi kontaktes og respekteres, sa styreleder Lisbeth Kristine Røyneland til Dagbladet.